За останній рік різко зросла підтримка ЄС серед громадян його країн

16 червня 13:02

Падіння спостерігалося тільки в одній з десяти країн в дослідженні.

 

Громадяни більшості країн Європейського Союзу значно покращили своє ставлення до ЄС за останній рік. Згідно з дослідженням компанії, з десяти опитаних країн, лише одна погіршила своє ставлення до Євросоюзу за цей рік.

Найбільше зростання спостерігалося в Німеччині і Франції, де рівень підтримки ЄС збільшився на 18% до 68% і 56% відповідно. На 14% зросла і підтримка Євросоюзу в Іспанії, де вона складає 62%. Навіть Британія, яка полишає блок, збільшила свою підтримку Євросоюзу на 10%, до 54%.

Єдиною з опитаних країн, яка має рівень підтримки ЄС нижчий, ніж наполовину, виявилась Греція. Проте навіть невеликий показник підтримки у 33% все одно виявився на 2% вище, ніж у минулому році. А єдиною країною, що продемонструвала негативну динаміку ставлення, стала Італія, де рівень підтримки впав на два пункти до 56%.

Беззмінним лідером рейтингу ще з 2010 року залишається Польща з рівнем підтримки в 74%.

Раніше повідомлялося, що президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер запропонував країнам ЄС рухатися до тіснішої інтеграції з різною швидкістю. На його думку, не варто стримувати країни, які вже готові до тіснішої співпраці. Країни ЄС вже по-різному інтегровані між собою. 19 з 28 країн використовують євро, в той час як Велика Британія і Ірландія лишаються за межами Шенгенської зони.

Також Financial Times писало, що Юнкер пропонує ЄС відмовитися від принципів тіснішого союзу в деяких сферах. Він пропонує повернути національним урядам деякі регуляторні функції, які зараз входять у сферу відповідальності Брюсселя.