З обранням прем'єр-міністра Іспанія стала однією з країн Європи з лівим урядом

08 сiчня 02:21

Педро Санчес сформував перший коаліційний уряд з початку 70-х років

 

Обраний у вівторок, 7 січня, главою уряду Іспанії Педро Санчес, який виконував обов'язки прем'єр-міністра, сформував перший коаліційний уряд з того часу, як країна повернулася до демократії в 1970-х роках.

Ця коаліція між соціалістами і Unidas Podemos, вкрай лівою партією, - зробить Іспанію однією з небагатьох країн Європи з лівим урядом, пише The New York Times.

Очікується, що в Іспанії з'явиться працюючий уряд, який зможе представити новий бюджет, а не тимчасова адміністрація, яка діяла майже рік.

Проте новий уряд несе за собою і певні ризики. Виживання коаліції може залежати від здатності прем'єр-міністра допомогти покласти край давньому конфлікту Іспанії через Каталонію, неспокійний північно-східний регіон, яким управляють сепаратисти. Він пообіцяв провести з ними новий раунд переговорів, викликавши критику з боку правих політиків, які кажуть, що він прокладає шлях до розпаду Іспанії.

При цьому каталонські націоналісти утрималися при виборі прем'єр-міністра. Перемогу він здобув простою більшістю усього в два голоса. Крім того, Соціалістична партія Санчеса, яка двічі виграла на загальнонаціональних виборах, не змогла отримати більшість у парламенті: разом з Unidas Podemos, вкрай лівою партією, мають тільки 155 з 350 місць у парламенті.

Президент Зеленський у Twitter привітав Санчеса з обранням на посаду.