З обміном Сенцова існують проблеми - Кремль

23 червня 04:18

За якоїсь причини РФ називає Сенцова своїм громадянином, хоча український режисер громадянства Росії не брав.

 

В питанні щодо обміну незаконно ув'язненого у російській в'язниці українського режисера Олега Сенцова є складнощі, які полягають, наприклад, у тому, що він засуджений за тяжкою статтею, заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, передає РБК.

Відповідаючи на питання, чи пов'язані складнощі з обміном Сенцова з тим, що він не визнає себе громадянином Росії, прес-секретар зазначив, що режисер засуджений за тяжкою статтею.

"І головне - хто він де-юре, навіть якщо себе росіянином не визнає", - додав Пєсков.

Олег Сенцов не брав громадянства РФ, але Росія називає його своїм громадянином - і на цій підставі засудила і не допускала представників України до нього.

9 червня президент України Петро Порошенко доручив уповноваженому Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій відвідати українських політв'язнів у РФ й аннексиваному Криму, а також заручників в ОРДЛО.

Того ж дня Порошенко підняв питання звільнення українських громадян в ході телефонної розмови з президентом РФ Володимиром Путіним. Президенти узгодили відвідування омбудсменами ув'язнених в Україні та Росії.

21 червня відбулася ще одна телефонна розмова між президентами України і Росії, під час якого Порошенко знову закликав Путіна звільнити всіх українських в'язнів як у РФ, так і на окупованій території.

Ще на початку квітня українська сторона висловила готовність обміняти 23 громадян Росії, засуджених за злочини проти територіальної цілісності України на українців, яких незаконно утримують в РФ. Однак російська сторона досі не відреагувала на цю пропозицію.

Нагадаємо, що 14 травня український режисер Олег Сенцов оголосив голодування в російської в'язниці. Він вимагає, щоб російська влада звільнила всіх українських політв'язнів в РФ і окупованому Криму. За словами Сенцова, якщо його вимоги не будуть виконані, він готовий померти.

МЗС України і Державний департамент США висунули Росії вимогу звільнити Сенцова та інших політв'язнів. Група французьких кінематографістів звернулася до президента Еммануеля Макрона з проханням посприяти у звільненні українського режисера з російської в'язниці.

14 червня Європейський Парламент ухвалив резолюцію про масштабні порушення прав людини та переслідування українських громадян в Росії і аннексированном Криму, а також зажадав, щоб російські влада "негайно і беззастережно" звільнила Олега Сенцова й усіх інших незаконно затриманих у Росії і на Кримському півострові громадян України.

Українського режисера Олега Сенцова разом з Олександром Кольченком затримали співробітники ФСБ навесні 2014 року в окупованому Криму. Їх вивезли в Росію, де Сенцова засудили за сфабрикованим звинуваченням в організації теракту до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років позбавлення волі. Жоден з них провини не визнав.