Євросоюз вимагає від РФ скасувати вирок українцю Грибу

25 липня 02:47

У ЄС вважають вирок Грибу незаконним та вимагають його скасування разом із допуском до тяжкохворого українця лікарів.

 

Європейський союз вимагає від Росії скасувати рішення Верховного суду РФ, який 23 липня визнав законним вирок суду Ростова-на-Дону стосовно незаконно ув'язненого громадянина України Павла Гриба, сказано в заяві прес-секретаря Європейської служби зовнішніх зв'язків та політики безпеки Майї Косьянчич.

Крім негайного звільнення Гриба Росія також зобов'язана надати йому медичну допомогу або допустити лікарів.

"Гриб дуже страждає серйозним захворюванням, яке може стати небезпечним для життя у будь-який момент. Однак у порушення постанови Європейського суду з прав людини українським лікарям не дозволили його відвідати. Ми очікуємо, що йому негайно буде надано терміновий доступ до спеціального медичного лікування", – наголосила Косьянчич.

22 березня Північно-Кавказький окружний військовий суд визнав українського політв'язня Павла Гриба "винним у закликах до тероризму і схиляння до теракту". Українця засудили до шести років позбавлення волі в колонії загального режиму. 23 липня Верховний суд РФ відхилив апеляцію захисту Павла Гриба і підтвердив винесений йому вирок.

Нагадаємо, 24 серпня 2017 року на території Білорусі зник 19-річний громадянин України Павло Гриб. Він виїхав до Гомеля для зустрічі з росіянкою, з якою познайомився в соцмережах. Співробітники ФСБ РФ вивезли Гриба на територію Росії, де відправили до СІЗО Краснодара за звинуваченням у нібито організації теракту в школі в Сочі.

Викрадений українець є особою з інвалідністю і змушений постійно вживати лікарські препарати. Під час тримання під вартою стан здоров'я Павла Гриба суттєво погіршився. Доктор медичних наук Василь Притула діагностував у Кремля портальну гіпертензію, спленомегалію і гіперспленізм (патологічне збільшення розмірів селезінки), появу цирозу печінки та зниження згортальної функції крові. Доктор також вказав на небезпеку загострення виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки.

Європейський суд з прав людини зобов'язав РФ до 2 січня надати документи про стан здоров'я політв'язня, але Росія проігнорувала припис ЄСПЛ.