Євросоюз вибудує нову стратегію відносин з країнами-сусідами

04 березня 14:30

В ЄС задумалися розробити індивідуальний підхід до країн Східного партнерства, включаючи Україну.

 

Європейський союз повинен виробити індивідуальний підхід до кожної з шести країн Східного партнерства з урахуванням особливостей їх зовнішньої політики і змінених реалій в Європі, заявив єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Йоханнес Хан.

"Наші партнери - різні. Хтось прагне до більш близької інтеграції, і нам потрібно реагувати належним чином, хто-то хоче іншого типу відносин", - зазначив Хан.

За його словами, відносини ЄС з сусідами повинні будуватися на "менш повчальних" умовах з боку Євросоюзу.

При цьому в ЄС не будуть відходити від своїх цінностей і віддадуть перевагу співпраці з демократичними країнами з відкритими економіками.

До речі, єврокомісар визнав, що в нинішніх конфліктах на європейському континенті Євросоюзу "потрібно бути гнучкішим" і оперативніше реагувати на кризи в сусідніх державах.

Що змінилося?

Як пояснює "Польське радіо", якщо спочатку в ЄС пропонували загальні категорії підходу до всіх країн партнерства, на даний момент через істотну зміну геополітичного фону з 2008 по 2015 рік стало очевидно, що прагнення і погляди на співпрацю деяких країн радикально змінилися.

Так, Вірменія в останній момент відмовилася від угоди про асоціацію з ЄС і вже стала членом Євразійського економічного союзу за участю Росії, Білорусі та Казахстану. Азербайджан досить неохоче приймає ініціативи ЄС, в тому числі, щодо зони вільної торгівлі з Євросоюзом. Україна, навпаки, з 2014 року зробила різкий поворот у бік інтеграції з ЄС, підписавши асоціацію.

Таким чином, з шести країн найбільш щиру зацікавленість у співробітництві з Євросоюзом виявили тільки три - Україна, Молдова і Грузія. У зв'язку з цим, ЄС має намір скасувати загальну стратегію Східного партнерства та розробити програму співпраці для потреб кожної з країн.

Східне партнерство є програмою розвитку відносин між ЄС і Україною, Молдовою, Грузією, Азербайджаном, Білоруссю і Вірменією, яке було ініційоване Польщею і Швецією у 2008 році.

Високопоставлені особи Росії неодноразово заявляли, що проект Східного партнерства, як і НАТО, спрямований проти Росії. В ЄС так само неодноразово відповідали, що проект ЄС створювався не проти когось, а для розвитку добросусідських відносин з країнами-сусідами.

Читайте також: Через кризу економіки в Росії "лихоманить" сусідні республіки - Die Welt

Напередодні Євросоюз і Росія домовилися відновити переговори щодо асоціації України з ЄС.