Євросоюз прийняв декларацію з питання російської агресії в Азовському морі

29 листопада 05:15

Євросоюз висловлює надію, що Росія негайно забезпечить безперешкодний і вільний прохід в Азовське море через Керченську протоку і назад.

 

Рада Європейського Союзу ухвалила декларацію щодо ситуації в Азовському морі та Керченській протоці, у якій висловилп "серйозні побоювання" та підтвердила прихильність повній підтримці суверенітету України, йдеться у повідомленні прес-служби Ради ЄС.

У декларації Євросоюз висловлює своє серйозне занепокоєння тією напруженою ситуацією, яка склалася в Азовському морі.

"Ми стурбовані цим застосуванням сили Росією, яка на тлі зростаючої мілітаризації у цьому районі є неприйнятною", - йдеться в декларації.

При цьому Євросоюз у декларації вимагає від Росії негайно забезпечити безперешкодний і вільний прохід суден під українськими та іншими прапорами в Азовське море через Керченську протоку і назад.

"Ми закликаємо всіх до граничної стриманості, щоб не дестабілізувати ситуацію... Настійно закликаємо Росію звільнити захоплені судна, їхні екіпаж та обладнання беззастережно і невідкладно", - йдеться в документі.

Також у декларації вказується, що незаконна анексія Криму Росією у 2014 році залишається викликом для міжнародної безпеки і має серйозні наслідки для міжнародного правопорядку.

"Ми підтверджуємо наше засудження цього порушення міжнародного права. Будівництво Керченського мосту є ще одним порушенням суверенітету і територіальної цілісності України... Європейський союз знову заявляє про свою повну підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів. Європейський союз не визнає і не визнає незаконне приєднання Кримського півострова Росією. Європейський союз буде продовжувати уважно стежити за ситуацією і має намір діяти належним чином в тісній координації з міжнародними партнерами", - зазначили в Раді ЄС.

Раніше посол України в Німеччині Андрій Мельник закликав Євросоюз і НАТО до безпосереднього втручання в конфлікт у Керченській протоці.

Як повідомлялося, Україна подала на Росію до суду ООН по морському праву. Росія заблокувала українські азовські порти Бердянськ і Маріуполь на вхід і вихід. Всього росіяни заблокували 35 судів.

25 листопада російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських Збройних сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення отримали шестеро українських моряків.

Командування ВМС ЗСУ підкреслює, що про перехід повідомлялося заздалегідь, відповідно до норм міжнародного права щодо забезпечення безпеки судноплавства. У ФСБ Росії стверджують, що ніяких повідомлень не отримували, і пояснюють агресію нібито "захистом держкордону".

Українські правоохоронці переходять на посилений режим несення служби, ЗСУ та СБУ приведені в повну бойову готовність, в море вийшли військові кораблі. Також в повну бойову готовність привели Об'єднані сили та Держприкордонслужбу України.

Увечері 26 листопада Рада проголосувала за введення воєнного стану терміном на 30 днів у 10 областях, а також у внутрішніх водах України в акваторії Азовського моря. Закон про введення воєнного стану набув чинності, 28 листопада.