Євросоюз обурюється з приводу прослуховування США

30 червня 13:01

Інформація про стеження спецслужб США за європейськими політиками, передана Сноуденом і опублікована в німецькій пресі, може мати серйозні наслідки, заявив президент Європарламенту Мартін Шульц.

 

Шульц відреагував на інформацію про шпигунство США за політиками ЄС
Шульц відреагував на інформацію про шпигунство США за політиками ЄС

Президент Європейського парламенту Мартін Шульц заявив, що нова інформація про те, що розвідувальні служби США вели електронне стеження за європейськими політиками, може мати серйозні наслідки для відносин між сторонами.

Йдеться про опублікованій в німецькому журналі Spiegel статті за новими документами від колишнього співробітника ЦРУ Едварда Сноудена. В одному з них, як стверджується, містяться дані про те, що американські спецслужби встановили пристрої стеження в приміщеннях представництв ЄС у Вашингтоні і ООН, а також вели перехоплення електронної кореспонденції.

- "Справа Сноудена": США вели прослуховування у відомствах Євросоюзу

Spiegel повідомляє, що співробітникам видання "вдалося частково ознайомитися з документами спецслужб, які перебувають у розпорядженні Сноудена. У документі, позначеному грифом "цілком таємно" і датованому вереснем 2010 року, докладно описана вся процедура електронного стеження" за представниками дипломатичних структур Євросоюзу.

За свідченням німецького видання, в будівлях представництв "були встановлені прослуховуючі пристрої, за допомогою яких перехоплювалися розмови європейських дипломатів. Крім цього експерти "проникали у внутрішню комп'ютерну мережу", що дозволило читати електронну переписку і ознайомлюватися зі службовими документами.

- Українські спецслужби прослуховують громадян, якщо ті "викликають інтерес"

Екс-співробітник технічних служб Агентства національної безпеки Едвард Сноуден передав пресі інформацію про те, що спецслужби США і Великобританії стежать за телефонними переговорами та електронною перепискою мільйонів громадян як цих двох, так і інших країн.

Едвард Сноуден прибув до Москви з Гонконгу 23 червня. Повідомлялося, що у нього немає російської візи і він буде перебувати в аеропорту "Шереметьєво" до свого відльоту на Кубу 24 червня. Проте в літаку, який вилетів з Москви до Гавани, Сноудена не виявилося. За даними ЗМІ, він не залишав транзитної зони московського аеропорту.

Під час перебування в Москві до колишнього агента ЦРУ приїжджали еквадорські дипломати, які взяли в нього запит про політичний притулок. Раніше таку ж неофіційну прохання він відправив в Ісландію.

Сноуден переховується від американської влади, яка звинувачує його за низкою статей через організований ним виток інформації про стеження спецслужб США за громадянами. Завдяки Сноудену, стало відомо, що в США діє секретна програма PRISM, яка дозволяє Агентству національної безпеки збирати дані про користувачів інтернету і клієнтів великих американських стільникових операторів. Влада США на захист програми стверджувала, що використовувала її тільки для запобігання терактам.

Після публікації викриттів Сноуден переховувався в Гонконзі, звідки прилетів до Москви. Влада США намагалася домогтися його екстрадиції від влади як Гонконгу, так і РФ, проте поки не добилася успіху. !zn

Читайте також:

Батько Сноудена назвав умови повернення сина в США

Після скандалу з Сноуденом ЦРУ вирішило навчати своїх співробітників зберігати таємниці

Обама назвав стеження в інтернеті ключовим елементом у боротьбі з тероризмом

Британські букмекери почали приймати ставки, куди Сноуден відлетить з Москви