Євросоюз не визнає суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами

27 березня 16:22

Федеріка Могеріні заявила про те, що спірна теритрія окупована.

 

Європейський союз не визнає суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами, які є спірною територією, йдеться в заяві високого представника ЄС із питань зовнішньої політики і безпеки Федеріки Могеріні, опублікованій на сайті Ради Європи. Нещодавно право Ізраїлю на Голанські висоти визнали Сполучені Штати Америки.

"Позиція Європейського Союзу щодо статусу Голанських висот не змінилася. Відповідно до міжнародного права та резолюцій Ради Безпеки ООН 242 і 497, Європейський Союз не визнає ізраїльський суверенітет над окупованими Голанськими висотами" - йдеться у заяві Могеріні.

Нагадаємо, 21 березня президент США Дональд Трамп закликав світ визнати суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами і заявив про намір США першими зробити таке визнання. Вже 25 березня Трамп підписав документ про визнання суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами.

Ініціатива Трампа знайшла відгук та розуміння у прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, однак, Канада, Саудівська Аравія, Об'єднані Арабські Емірати, Бахрейн, Катар, Кувейт,Сирія, Туреччина, Іран, Росія, Ліга арабських держав і Євросоюз засудили наміри США, заявивши про невизнання прав Ізраїлю на Голанські висоти.

З 1944 до 1967 року Голанські висоти входили до складу Сирії, Ізраїль взяв під контроль дві третини цих територій під час Шестиденної війни 1967 року, відображаючи агресію Сирії. Ізраїльський парламент в 1981 році прийняв закон "Про Голанські висотах", який в односторонньому порядку проголосив суверенітет країни над цією територією. Однак Дамаск продовжує вважати ці території своїми. Окупацію Голанських висот не визнає ООН, яка щорічно виносить резолюції із засудженням дій Ізраїлю. Україна підтримує резолюції ООН.