Європейські політики з повагою поставилися до відставки Терези Мей

25 травня 05:11

У Євросоюзі вважають, що рішення Мей про відставку - гідне, і тепер головне - прояснити ситуацію з Brexit.

 

Глава МЗС Великої Британії, який був упевнений, що на момент візиту в країну президента США Дональда Трампа 3 червня прем'єр-міністром, як і раніше, буде Тереза Мей, помилився: британський прем'єр все ж оголосила 24 травня про свою відставку. Втім, Трампа, швидше за все, доведеться зустрічати саме їй: Мей певний час буде виконувати обов'язки прем'єра.

Канцлер ФРН Ангела Меркель з повагою сприйняла рішення британського прем'єр-міністра Терези Мей про швидкий вихід у відставку, повідомила у п'ятницю, 24 травня, офіційний представник федерального уряду Мартіна Фіц, передає Кореспондент.

За її словами, подальший розвиток подій навколо виходу Британії з Євросоюзу залежить від внутрішньополітичної ситуації в країні, і федеральний уряд не коментує це.

Німеччина як і раніше бажає упорядкованого Brexit, а для цього необхідне схвалення угоди Лондона з ЄС британським парламентом, додала Фіц.

Голова Єврокомісії (ЄК) Жан-Клод Юнкер назвав Терезу Мей мужньою жінкою і, за словами його офіційного представника, сприйняв її рішення про відставку з жалем.

За словами представника ЄК, Брюссель готовий співпрацювати з наступником Мей.

При цьому Брюссель виходить з того, що Велика Британія покине ЄС 31 жовтня поточного року, і це буде впорядкований вихід. Зміни в угоді по Brexit, які британський парламент відхилив кілька разів, неможливі, підкреслила представник Єврокомісії.

Ірландія не розраховує, що новий глава уряду Великобританії зможе запропонувати нову або кращу угоду з Brexit, заявив в Дубліні міністр закордонних справ Саймон Ковені.

За його словами, вихід Великобританії з ЄС без договору стає все більш реальним, проте його все ще можна запобігти.

Президент Франції Еммануель Макрон похвалив Терезу Мей за "мужність" і заявив, що "ще рано робити висновки про наслідки її вирішення".

У зв'язку з відставкою Мей 7 червня з посади голови партії консерваторів і незабаром після цього з поста прем'єр-міністра Великобританії Макрон зауважив, що головне зараз – "забезпечити нормальне функціонування Євросоюзу" і "прояснити ситуацію" з Brexit.

Велика Британія не встигла покинути ЄС у встановлені раніше строки, тобто 29 березня. Уряд двічі узгоджував з Брюсселем відтермінування Brexit - спочатку до 12 квітня, потім - до 31 жовтня.

Детальніше про процес виходу Британії з Євросоюзу читайте в матеріалі Віктора Константинова "Ще трохи Брекзиту" у тижневику "Дзеркало Тижня. Україна".