Європарламент закликає посилити санкції проти РФ через репресії в Криму

04 жовтня 12:41

У резолюції Європарламенту сказано про створення міжнародної переговорної платформи з метою деокупації Криму.

 

Європарламент оприлюднив резолюцію, в якій закликає Раду ЄС розширити перелік економічних і персональних санкцій проти Росії та осіб, причетних до переслідування кримських татар, а також інших українських заручниках Кремля, повідомляє "Укрінформ".

Мова йде в першу чергу про справи кримськотатарських лідерів Ахтема Чийгоза, Ільмі Умерова і журналіста Миколи Семени.

"Європарламент вкотре зазначає, що санкції ЄС проти Росії, введені у зв'язку з нелегальною анексією Криму, будуть залишатися, поки не буде відновлений суверенітет України над Кримом. ЄП закликає Раду ЄС опрацювати наступний пакет санкцій проти Росії, який буде активований, якщо РФ відмовиться припинити переслідування Меджлісу кримських татар і буде продовжувати здійснювати інші порушення прав людини в Криму", - сказано в проекті резолюції.

У документі також повідомляється про створення міжнародної переговорної платформи з метою деокупації Криму, крім того, є вимога звільнити ув'язненого в Москві журналіста Романа Сущенка.

Євродепутати планують закликати Раду ЄС розширити персональні економічні санкції і накласти візову заборону на осіб, відповідальних за фабрикування політичних справ і незаконних вироків на території окупованого Криму.

Дебати про порушення прав людини в окупованому Росією Криму та голосування відповідної резолюції пройдуть в четвер у Страсбурзі.

Нагадаємо, в Європейському союзі підтвердили, що не визнають незаконну анексію Кримського півострова РФ, не визнають "суд" над заступником голови Меджлісу Ільмі Умеровим і закликають її скасувати вирок. Також комісар Ради Європи з прав людини Ніл Муйжнієкс засудив вирок заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгозу, який йому винесли в аннексованому Криму. За словами єврокомісара, це "судове рішення суперечить зобов'язанням Росії, взятих у рамках Європейської конвенції про права людини.