Європарламент пропонує нові шляхи для поглиблення відносин ЄС з Україною

09 листопада 11:10

Головне в списку рекомендацій - створення цільового фонду для України, Грузії і Молдови як інструменту розвитку для швидкого реагування ЄС на кризові ситуації.

 

Напередодні саміту "Східного партнерства" 24 листопада Європейський парламент пропонує нові шляхи активізації відносин ЄС з Україною, Грузією і Молдовою, сказано на сайті Європарламенту.

Так, в новій доповіді Європарламент закликає поглибити співпрацю і знайти нові способи підтримки країн на східних кордонах ЄС.

Як повідомляється, звіт про власну ініціативу вже прийнятий Комітетом у закордонних справах і буде проголосований усіма членами Європарламенту на листопадовому пленарному засіданні в Страсбурзі. Основна увага приділяється Україні, Грузії та Молдові: країнам, які досягли значного прогресу в співробітництві з ЄС.

Головним в списку рекомендацій є створення цільового фонду для України, Грузії і Молдови.

"Цільовий фонд є інструментом розвитку для швидкого і гнучкого реагування на кризові та посткризові ситуації. Він об'єднає ресурси державних і приватних донорів для інвестицій у проекти, спрямовані на покращення соціально-економічних структур", - йдеться в повідомленні.

Також у Європарламенті підкреслюють необхідність підтримати тиск на Росію для вирішення територіальних конфліктів з участю зазначених країн. У заяві наголошується, що це особливо актуально на даний момент, оскільки санкції ЄС щодо Росії буде переглянуто у січні 2018 року.

Раніше, план допомоги Україні, ініційований литовськими політиками, представили в Сеймі Литви посли країн-учасниць програми "Східного партнерства".

Литовські політики і дипломати домагаються того, щоб "план Маршалла" для України отримав підтримку на листопадовому саміті "Східного партнерства" ЄС.