Європарламент прийняв резолюцію про протидію російській пропаганді

23 листопада 14:56

РФ використовує контакти з політиками ЄС не для діалогу, а в цілях пропаганди і публічного ослаблення спільної позиції ЄС, йдеться в резолюції.

 

Європарламент ухвалив у середу, 23 листопада, резолюцію про протидію ворожої Євросоюзу пропаганді, яка, як вважають у Брюсселі, зокрема, виходить з Росії.

"За" проголосували 304, 179 голосів віддано "проти", а 208 парламентаріїв утрималися при загальному участю 691 депутата.

Згідно з документом, російська пропаганда є частиною "гібридної війни" і націлена на те, щоб спотворити правду, посіяти сумніви і ворожнечу між країнами союзу, послабити стратегічний єдність ЄС і його північноамериканських партнерів, паралізувати процес прийняття рішень, дискредитувати інститути ЄС і трансатлантичне партнерство".

Європейські парламентарії також підкреслюють, що РФ використовує контакти з політиками ЄС не стільки для справжнього діалогу, скільки в цілях пропаганди і публічного ослаблення спільної позиції ЄС.

У резолюції сказано: "Європарламент визнає, що російський уряд агресивно використовує цілий спектр засобів та інструментів для атак на демократичні цінності, для розколу Європи, для забезпечення підтримки всередині країни і створення враження про розбіжності між країнами Східного сусідства ЄС".

Серед таких інструментів в документі називаються: "Аналітичні центри та спеціальні фонди ("Російський світ"), спеціалізовані установи (Росспівробітництво), багатомовні телевізійні канали (Russia Today, наприклад), так звані інформаційні агентства та мультимедійні сервіси ("Супутник"), транскордонні громадські та релігійні групи, (...) соціальні мережі та інтернет "тролі".

На думку Європарламенту, Росія виділяє на дезінформацію і пропаганду значні кошти, фінансує політичні партії та інші організації в межах ЄС з метою руйнування його політичної згуртованості. Пропаганда, йдеться в резолюції, спрямована на журналістів, конкретних політиків і громадян ЄС.

Як стверджують в Європарламенті, значна частина ворожої пропаганди "побудована на тому, щоб представити деякі європейські країни ЄС "частиною традиційної сфери впливу Росії".

Серед інших джерел пропаганди, яким, як заявлено в резолюції, повинен протистояти Євросоюз, називаються заборонені в Росії терористичні організації "Аль-Каїда" і ДАІШ ("Ісламська держава").

Ці екстремістські організації, наголошується в документі, "ведуть активні пропагандистські кампанії з метою скомпрометувати європейські цінності та інтереси".

Резолюція закликає країни, головуючі в ЄС в порядку ротації, завжди включати "стратегічну комунікацію" програми свого головування, а компетентні служби ЄС ефективно стежити за джерелами фінансування спрямованої проти ЄС пропаганди.

Європарламент також закликає виконавчі структури ЄС представити законодавчі ініціативи для більш ефективної протидії.