Європа відзначить 20 років із дня заснування спільної валюти

31 грудня 14:07

Євросоюз створив спільну валюту євро 1 січня 1999 року.

 

Країни Європейського союзу в 1999 році заснували спільну валюту євро, 20-ту річницю якої країни Єврозони відзначать 1 січня 2019 року. Відповідне повідомлення розміщене на офіційному сайті Ради Європи, яка відзначила цей момент як історичний.

"Євро, спільній валюті Європи, 1 січня 2019 року виконується 20. Точно 20 років тому, 1 січня 1999 року, 11 країн ЄС заснували спільну валюту, євро, і ввели спільну монетарну політику під егідою Європейського центрального банку", - йдеться у повідомленні.

Зазначено, що РЄ визначає цей момент як історичний та такий, що став основою для реалізації амбітних планів з впровадження в Європі зони стабільності й достатку.

У повідомленні йдеться про те, що на сьогоднішній день євро є спільною валютою для більш ніж 340 мільйонів європейців, які живуть у 19 країнах Євросоюзу. При цьому, завдяки введенню спільної валюти з'явилася цінова стабільність, знизився вартість транзакцій та руху капіталів, покращився захист заощаджень, ринок став більш прозорим та конкурентним, а обсяги торгівлі зросли.

"Заснування євро 20 років тому, - поряд із звільненням Центральної та Східної Європи та воз'єднанням Німеччини, - стало поворотним моментом європейської історії. Наша спільна валюта з того часу стала потужним символом Європейського Союзу як впливової та політичної та економічної сили у світі. Незважаючи на кризи, євро продемонструвало стійкість, і ще вісім країн приєдналися до 11 членів ЄС, які від початку скористалися перевагами спільної валюти", - зауважив президент Євроради Дональд Туск.

У свою чергу президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, президент Європейського парламенту Антоніо Тайяні, президент Європейського центробанку Маріо Драгі та президент Єврогрупи Маріо Сентено (Mário Centeno) також привітали європейців з політичною та економічною стабільністю Євросоюзу, які вдалося досягти завдяки заснуванню спільної валюти.

Нагадаємо, нижня палата італійського парламенту після критики з боку чиновників Європейського союзу ухвалила проект бюджету на наступний рік. За документ проголосували 327 депутатів, проти – 228 і лише один парламентарій утримався.