Єврокомісія подала до суду на шість країн ЄС через забруднене повітря

17 травня 14:33

У разі задоволення позову країнам загрожують штрафи або заборона на в'їзд дизельних автомобілів в центри міст.

 

Європейська комісія подала до Європейського суду позови проти шести країн з-за недотримання стандартів якості повітря ЄС, про це йдеться в повідомленні на сайті Єврокомісії.

Німеччина, Франція і Великобританія постануть перед судом за порушення норм ЄС по обмеженню вмісту діоксиду азоту в повітрі, а Італія, Угорщина і Румунія - із-за порушення норм викидів твердих частинок.

Іспанії, Словаччини і Чехії вдалося уникнути позову, незважаючи на те, що така загроза існувала. Ці країни ефективно відреагувати на попередні застереження комісії, та заходи, які вони проводять можуть виправити ситуацію.

Комісія також розширила ряд поточних справ про порушення у відношенні Німеччини, великої Британії та Люксембурга з проханням уточнити їх рішення не вводити штрафні санкції по відношенню до автовиробників, причетних до справи Dieselgate.

У вересні 2015 з'ясувалося, що понад 11 млн дизельних автомобілів Volkswagen по всьому світу були оснащені програмним забезпеченням, яке під час проведення тестів в десятки разів занижувало кількість шкідливих газів, зокрема, оксидів азоту, які викидаються в повітря.

У разі задоволення позову країнам загрожують штрафи або заборона на в'їзд дизельних автомобілів в центри міст. Як відомо, у Швеції та Німеччині, а також у ряді інших країн, міській владі дозволили забороняти старі дизельні авто.

А в столиці Бельгії через забруднене повітря громадський транспорт зробили безкоштовним.

Концентрація вуглекислого газу в атмосфері досягла рекордних показників. Зростання концентрації газу веде до збільшення температури на Землі. Дослідники відзначають, що в останнє десятиліття концентрація зростає швидше, ніж на початку 2000 років.

Використання енергозберігаючих лампочок посилило світлове забруднення – вчені. Кількість освітлюваної території збільшується на 2,2% у рік. Світлове забруднення змінює біологічні ритми тварин.