ЄС виділив 2 млн євро для переходу на альтернативне паливо на російських ядерних реакторах

30 червня 15:42

ЄС позбавляється від енергозалежності від РФ. Американська Westinghouse отримає субсидію, щоб замінити своїм паливо на 18 реакторах АЕС російського зразка.

 

Головний конкурент РФ – американська Westinghouse та її партнери отримали 2 млн євро від Європейського Союзу в рамках проекту по диверсифікації джерел постачання палива для розташованих в Європі атомних реакторів російського дизайну.

"Субсидія від Євросоюзу спрямована на диверсифікацію паливних поставок в коротко - і середньостроковому періоді в повній відповідності з міжнародними стандартами ядерної безпеки", - йдеться в повідомленні Westinghouse.

Субсидія була надана в рамках проекту ESSANUF (European Supply of Safe Nuclear Fuel), спрямованого на ліцензування альтернативного ядерного палива для російських реакторів ВВЕР (водо-водяний енергетичний реактор – ред.), що працюють на території ЄС. Westinghouse є координатором проекту.

Реакторів російського дизайну в країнах Євросоюзу - 18, всі вони повністю залежать від російських поставок палива, наголошується в повідомленні. Ці реактори виробляють до 52% всієї електроенергії в Болгарії, Чехії, Фінляндії, Угорщини та Словаччини.

Читайте також: Депутати схвалили оснащення Хмельницької АЕС російськими енергоблоками

Як підкреслив президент Westinghouse в Європі, Близькому Сході та Африці Ів Браше, рішення Євросоюзу демонструє, що ЄС "серйозний у прийнятті рішень щодо поліпшення енергетичної безпеки за допомогою диверсифікації поставок ядерного палива".

Сьогодні всі російські реактори в Євросоюзі пов'язані з російським паливом. Рішення ЄС "допоможе підсилити та забезпечити європейські постачання цього палива", підкреслив Браше.

Читайте також: США хочуть скоротити частку "Газпрому" на ринку Східної Європи на 20% до 2020 року - NYT

Westinghouse є одним з основних конкурентів Росії у сфері реакторобудування та постачання ядерного палива. Зокрема, Westinghouse є єдиним альтернативним виробником палива для реакторів типу ВВЕР.

Корпорація постачає ядерне паливо на 145 атомних станцій (у тому числі 65 з них - у Європі) і володіє 10 об'єктами з виробництва ядерного палива по всьому світу. Два з таких виробництв знаходяться безпосередньо в ЄС: Springfields Fuels Limited у Престоні (Великобританія) і Westinghouse Electric Sweden у Вестеросі (Швеція).

Читайте також: Україна зіскочить з "ядерної голки" Росії не раніше 2020 року

Зазначимо, що Westinghouse також поставляє своє паливо в Україну, чим викликає велике невдоволення Москви. У березні 2008 року НАЕК "Енергоатом" уклав з Westinghouse Electric Sweden AB (Швеція) комерційний контракт на забезпечення в 2011-2015 рр. свіжим ядерним паливом від трьох до шести енергоблоків АЕС з реакторами типу ВВЕР-1000. А в грудні сторони домовилися "істотно розширити поставки".