ЄС: Узгоджений з Мей договір — єдиний варіант впорядкованого Brexit

30 травня 13:35

Заява про неможливість перегляду угоди прозвучала на тлі того, що низка претендентів на посаду прем'єра Британії обіцяють докорінно переглянути проект угоди.

 

Координатор ЄС на переговорах щодо Brexit Мішель Барньє підкреслив, що договір, узгоджений з прем'єр-міністеркою Великої Британії Терезою Мей, - єдиний варіант для впорядкованого Brexit. Він також назвав ситуацію навколо виходу Сполученого Королівства з Євросоюзу застереженням уроком для інших держав, в яких є подібні ідеї. Про це він розповів в інтерв'ю журналу The New York Review of Books.

"Розглядаючи питання Brexit, ми можемо виявити типово британські причини: надію на повернення Британії, наділеною владою, ностальгія за минулим. У політиці ностальгія марна. У моїй країні деякі політики теж все ще воліють жити минулим", - зазначив Барньє.

Заява про неможливість перегляду угоди щодо Brexit прозвучала на тлі того, що низка претендентів на пост прем'єра Великої Британії обіцяють докорінно переглянути проект угоди.

"Якщо вибір впаде на вихід без угоди - добре. Якщо вибір полягає в тому, щоб залишитися в ЄС - теж добре. Але якщо вибір за тим, щоб покинути ЄС впорядкованим чином, то цей договір - це єдиний варіант", - підкреслив дипломат ЄС.

Він додав, що цю угоду британцям вже не вдасться змінити, а обговорення ситуації з ірландським кордоном буде можливе тільки після затвердження угоди про вихід Британії з ЄС.

"Ми сказали, що після того, як угоду про вихід Британії буде прийнято, ми можемо негайно почати роботу над довгостроковим вирішенням питання з ірландським кордоном. Наприклад, це може бути те, що ми називаємо альтернативними механізмами: технології, дрони, непомітний контроль. На сьогоднішній момент жоден з цих засобів не функціонує", - заявив Барньє.

24 травня Мей анонсувала свою відставку. ЗМІ вважають одним з головних претендентів на її крісло екс-міністра закордонних справ Сполученого Королівства і колишнього мера Лондона Бориса Джонсона. Він є прихильником "жорсткого" Brexit - без угоди з Брюсселем.

Офіційно кампанія щодо вибору голови Консервативної партії розпочнеться 10 червня. Скільки часу займе процедура обрання нового лідера консерваторів, неясно. У партії розраховують, що вона закінчиться в середині липня, до парламентських канікул. Якщо цього не станеться, Тереза Мей може залишитися на своєму посту до кінця вересня.

Велика Британія залишається членом Євросоюзу до 31 жовтня, але зможе вийти раніше, якщо вже тричі відкинуту Палатою громад угоду все ж вдасться прийняти.