ЄС розглядає запровадження санкцій проти Росії за атаку в Керченській протоці – посол Німеччини

05 грудня 14:12

У блоці також можуть ввести санкції за незаконні вибори в ОРДЛО.

 

Посол Німеччини в Україні Ернст Райхель розповів про те, що Євросоюзі тривають дискусії з приводу можливості запровадження санкцій за атаку і захоплення російськими прикордонниками трьох українських кораблів в районі Керченської протоки.

"Зараз також розглядається можливість запровадження санкцій за дії в Керченській протоці і ми можемо сказати, що вважаємо, що нашим безпосереднім завданням є не допустити подальшої ескалації цього конфлікту, який загострився... Можемо сказати, що багато держав-членів, включаючи нашу країну, вважають, що було б контрпродуктивно зараз додавати напруги шляхом запровадження нових санкцій, коли і так напруження досягло значного рівня", - сказав дипломат під час круглого столу "Санкції проти Росії: як утримати європейську єдність?" у Києві.

Він зазначив, що у ЄС тривають дискусії щодо санкцій через незаконні вибори на території Донецької і Луганської областей, які окуповані бойовиками підтримуваних Росією угруповань "ДНР" і "ЛНР".

Нагадаємо, 25 листопада російські спецпризначенці атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських Збройних сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення дістали декілька моряків, загалом РФ незаконно утримує 24 українця.

Росія на порушення норм міжнародного права не визнає захоплених українців військовополоненими, підконтрольні Росії "суди" Сімферополя та Керчі на два місяці заарештували їх за обвинуваченням у нібито "незаконному перетині кордону групою осіб".

Україна не визнає захоплення суден і "суди" над моряками ВМС, та наголошує на тому, що перехід до Маріуполя здійснювався відповідно до норм міжнародного права щодо забезпечення безпеки судноплавства.

У зв'язку з ескалацією на Азові, увечері 26 листопада Верховна Рада проголосувала за введення воєнного стану терміном на 30 днів у 10 областях, а також у внутрішніх водах України в акваторії Азовського моря. Закон про введення воєнного стану набув чинності, 28 листопада. На посилений режим несення служби перейшли представники силового блоку: прикордонники, військові, поліцейські та СБУ.

Докладніше про перспективи визволення українських військовополонених читайте у матеріалі Олександра Чалого та Олександра Малиновського "Визволення українських військових моряків: окремі міжнародно-правові аспекти" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".