ЄС продовжив санкції проти Ірану

08 квiтня 12:49

Економічні заходи пов'язані з порушенням прав людини.

 

Рада ЄС продовжив санкції проти Ірану у зв'язку з порушенням прав людини. Економічні обмеження діятимуть до 13 квітня 2020 року, йдеться в повідомленні відомства. Заходи включають заборону для осіб, які підпали під санкції, на в'їзд у країни ЄС, а також заморожування активів 82 фізичних осіб і однієї організації.

Крім того, обмежувальні заходи передбачають заборону на експорт до Ірану техніки, яка може бути використана для внутрішніх репресій і обладнання для моніторингу телекомунікаційних систем.

Вперше ці заходи були прийняті в 2011 році і відтоді продовжуються на щорічній основі.

Адміністрація президента США Дональда Трампа з 5 листопада 2018 року відновила всі санкції проти Ірану, які раніше були зняті в рамках "ядерної угоди" 2015 року; обмежувальні заходи торкнуться експорту нафти, судноплавства, банківської і всіх інших галузей, що стосуються економіки. Міністр фінансів США Стівен Мнучін заявив про те, що кінцевою метою санкцій є стримування агресивної поведінки режиму в Тегерані. 5 лютого Трамп назвав Іран терористичною країною номер один. 13 березня 2019 року Трамп продовжив санкції проти Ірану. 22 березня США розширили санкції.

Як зазначає оглядач Віталій Федянін у своїй статті "Іранський прецедент Трампа", санкції США боляче вдарили по іранській економіці ще до офіційного набуття чинності.