ЄС продовжив на один рік ембарго на постачання зброї до Білорусі

25 лютого 20:47

Обмежувальні заходи стосуються зброї та спеціальної поліцейської техніки, а також заморожування активів і візових обмежень для чотирьох силовиків.

 

Рада Євросоюзу продовжила на рік обмежувальні заходи щодо Білорусі - до 28 лютого 2020 року. Заходи включають в себе ембарго на постачання зброї та спецтехніки, які можуть бути використані для придушення внутрішніх протестів, а також заморожування активів і заборону на поїздки чотирьох чиновників силових структур, пов'язаних з зникненнями двох опозиційних політиків, одного бізнесмена і одного журналіста в 1999 і 2000 роках.

Про це йдеться в повідомленні Ради ЄС, опублікованому прес-службою на сайті.

У разі ввезення в країну біатлонного обладнання і деякої кількості спортивних гвинтівок і пістолетів спеціального призначення, обмеження на ввезення яких знято, дозволи будуть видаватися в кожному конкретному випадку.

Обмежувальні заходи стосовно Білорусі були вперше були введені в 2002 році у зв'язку з порушенням прав людини - тоді йшлося про Олександра Лукашенка. У 2004 році - у зв'язку зі зникненням згаданих вище чотирьох супротивників режиму. У 2011 році було введено ембарго на постачання в країну зброї.

Правові акти будуть опубліковані в офіційних бюлетенях 26 лютого.

Як відомо, в січні офіційні особи ЄС кілька разів обговорювали питання про продовження ембарго. За винятком Угорщини, всі країни-члени ЄС ставили питання про його продовження окремо від утвердження Пріоритетів партнерства з Білоруссю.

Вважалося, що питання продовження ембарго заблокує Угорщина, яка вже звільняла від ембарго гвинтівки для біатлону та іншу спортивну зброю.

Раніше Андрій Паливода у статті для DT.UA писав про те, що створення в Білорусі російської військової бази було умовою, яку висунув Олександру Лукашенку Володимир Путін 22 вересня на переговорах у Сочі. Мовляв, Росія відновить "вуглеводневе субсидування" білоруської економіки за умови, що глава Білорусі нарешті погодиться на постійну військову присутність Росії.

Детальніше про можливості створення російської військової бази в Білорусі читайте в матеріалі "Загроза з півночі" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".