ЄС очікує від Росії належного лікування Сенцова

10 серпня 15:44

Крім того, Євросоюз очікує дотримання міжнародних стандартів прав людини в анексованому Криму

 

Європейський союз очікує, що Російська Федерація забезпечить належне лікування українському режисерові Олегу Сенцову, який в Росії засуджений до 20 років позбавлення волі у колонії суворого режиму. Крім того, в Євросоюзі заявили про необхідність негайного звільнення всіх українців, які незаконно утримуються на території Росії .

"Повідомляється про швидке погіршення стану здоров'я Сенцова. Ми очікуємо, що Росія забезпечить його належним лікуванням в медичному закладі відповідно до тимчасового заходу Європейського суду з прав людини від 25 липня. Європейський Союз очікує дотримання міжнародних стандартів прав людини на півострові (аннексированный Крим - ред.). Також потрібно негайно звільнити всіх громадян України, яких незаконно утримують в Росії і на Кримському півострові", - йдеться в заяві прес-секретаря ЄС.

Нагадаємо, що в четвер, 9 серпня, стан здоров'я Олега Сенцова знову погіршився, у нього сталася третя криза.

Раніше, Людмила Денисова звернулася до російської омбудсменки Тетяни Москалькової з проханням перевести українського політв'язня Олега Сенцова до лікарні, в якій є фахівці ендогенного харчування. Адже в Лабитнангі, де Сенцов перебуває в колонії, немає фахівців, які могли б вивести його з процесу голодування.

Раніше сестра Сенцова Наталія Каплан повідомила, що Сенцов майже не встає і каже, що його кінець близький. Напередодні, адвокат українця Дмитро Дінзе повідомив про погіршення здоров'я Олега Сенцова, який все одно відмовляється від госпіталізації і не збирається припиняти безстрокове голодування. Також адвокат звернувся до РФ із проханням перевести Сенцова до Сімферопольської лікарні. При цьому представники російського омбудсмена повідомляють про "відносно стабільний" стан політв'язня.

Нагадаємо, 14 травня український режисер Олег Сенцов оголосив голодування в російської в'язниці. Він вимагає, щоб російська влада звільнила всіх українських політв'язнів у РФ і окупованому Криму. За словами Сенцова, якщо його вимоги не будуть виконані, він готовий померти.

Співробітники ФСБ затримали Сенцова навесні 2014 року в окупованому Криму. Його етапували в Росію, де судили за сфабрикованим обвинуваченням в організації терактів і підпалі офісів партій на півострові. Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 25 серпня 2015 року виніс Сенцову обвинувальний вирок – 20 років колонії суворого режиму.