ЄС і Велика Британія домовилися про нову угоду щодо Brexit

17 жовтня 12:47

Нова угода з Brexit укладена і чекає на схвалення парламенту.

 

Європейський союз і Велика Британія досягли нових домовленостей щодо Brexit. Угоду було схвалено між британськими та європейськими дипломатами перед зустріччю європейських лідерів у Брюсселі. Обидві сторони працювали над юридичним текстом угоди, але парламенти Великої Британії та Європи мають її схвалити, повідомляє Telegraph.

"У нас є нова хороша угода", - написав Джонсон в Twitter.

Угоду мають затвердити на саміті ЄС 17-18 жовтня, а потім її повинна схвалити британська Палата громад на екстреному засіданні в суботу, 19 жовтня.

Деталі угоди поки не розголошуються.

Проте британський парламент може не проголосувати за новий варіант угоди про вихід.

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер повідомив, що рекомендував саміту Євросоюзу схвалити зміни. А прем'єр Великої Британії Борис Джонсон висловив упевненість, що угода дозволити обом сторонам "повернути контроль над процесом".

Незадовго від початку саміту стало відомо, що Демократична юніоністська партія, що представляє Північну Ірландію в Палаті громад, заявила, що не підтримає пропозиції британського прем'єра, які стосуються митниці та "бекстопа" на кордоні між Північною Ірландією та Ірландією.

Але навіть узгоджену угоду, схвалену на вищому рівні необхідними інстанціями, в будь-якому випадку потрібно ратифікувати до кінця жовтня усіма зацікавленими сторонами.

16 жовтня, прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон пішов на поступки за угодою про Brexit у процесі переговорів про статус ірландської кордону після виходу Сполученого Королівства зі складу Євросоюзу. Згідно з домовленостями, понизу Ірландського моря буде проходити митний кордон. Пропозиція передбачає, що Північна Ірландія, як і раніше, буде де-юре перебувати в митній системі Великобританії, але фактично в ЄС.

Зазначимо, Королева Сполученого Королівства Єлизавета II підтримала намір глави уряду Великої Британії Бориса Джонсона вивести країну з Євросоюзу 31 жовтня.

Нагадаємо, що процедура виходу Об'єднаного Королівства зі Європейського Союзу триває вже близько трьох років після того, як в країні пройшов загальний референдум. На референдумі британців висловилися за вихід держави з Євросоюзу.