ЄС і США готуються продовжити санкції проти РФ в 2016 році - Bloomberg

17 вересня 22:09

Джерела видання стверджують, що продовження угод буде означати збереження санкцій проти Росії.

 

Європейський союз і Сполучені Штати Америки готуються продовжити санкції проти Росії у 2016 році на тлі зменшення перспектив реалізації мінських угод в Україні.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на представників ЄС і США.

Джерело, близьке до Кремля, повідомив виданню, що під час зустрічі 2 жовтня лідери країн "нормандської четвірки" обговорять продовження дії мінських угод. Джерела США, Німеччині і Франції стверджують, що продовження угод буде означати збереження санкцій проти Росії.

Також повідомляється, що представник однієї з країн, яка виступає за санкції, прогнозує важкі дебати на цю тему, відзначаючи, що частину санкцій можуть зняти як частину компромісу. При цьому інші питання, які не стосуються України (наприклад, конфлікт у Сирії), можуть підірвати єдність ЄС в питанні санкцій.

Нагадаємо, напередодні ЗМІ повідомляли, що в разі виборів у "ДНР" і "ЛНР" ЄС і США можуть ввести нові санкції проти Росії.

"Донецьк і Луганськ не виявили прагнення до компромісу, оголосивши про проведення виборів до дати, відмінні від решти України, і не продемонструвавши готовність організувати їх у відповідності з українським законодавством", - сказав один із західних дипломатичних джерел.

Крім того, 2 вересня ЄС погодив продовження несекторальных санкцій проти РФ до березня 2016 року, а президент Європарламенту Мартін Шульц закликав зберігати "критичний тиск" на Росію за допомогою санкцій.

Що стосується України, то 29 липня разом з Грузією, Чорногорією, Албанією, Ісландією, Ліхтенштейном і Норвегією вона приєдналася до продовженим санкцій ЄС проти Росії з Криму, а 2 вересня РНБО розширив санкційний список юр - і фізосіб РФ.

22 червня Євросоюз продовжив санкції проти Росії на півроку. Формальне рішення про це було автоматично, без обговорення, прийнято Радою міністрів закордонних справ ЄС. На грудневому саміті Євросоюз знову повернеться до питання санкцій.

Проте кожна країна виходить зі своїх інтересів щодо питань продовження санкцій.

У зв'язку з цим "Дзеркало тижня. Україна" розпочинає проект "Викрадення Європи", присвячений дослідженню питань, з чого виходить та чи інша країна ЄС, формуючи своє ставлення до подій в Україні і оцінку дій Росії проти нашої країни.