ЄС і Британія зближують позиції щодо ірландського кордону - Reuters

10 жовтня 12:21

Переговори щодо виходу Британії з ЄС просунулися вперед.

 

Європейський союз більше не очікує, що нова пропозиція Британії для встановлення ірландського кордону виправлять після виходу Сполученого Королівства з ЄС (Brexit), і учасники переговорів з обох сторін націлені на зменшення розбіжностей у прямих переговорах, розповіли агентству Reuters дипломатичні джерела в Брюсселі.

Це знаменує собою невеликий крок вперед у кризі переговорів щодо Brexit, оскільки 27 держав, що залишилися в блоці, раніше наполягали на тому, щоб Лондон представив офіційні нові пропозиції для ірландського кордону в письмовій формі.

Напередодні міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковені припустив, що переговори щодо Brexit продовжаться в листопаді, до закінчення договору "про підтримку", що стосується сухопутного кордону Ірландії.

Раніше повідомлялося, що переговори з ЄС з приводу Brexit зайшли в глухий кут. Велика Британія загрожує вийти без підсумкової угоди, якщо лідери блоку не пом'якшать свою позицію щодо ірландського кордону і торгівлі. У свою чергу голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив про те, що ЄС готовий до всіх можливих наслідківпереговорів.

З-за Brexit у відставку пішли вже кілька британських міністрів, в тому числі головний парламентер по виходу Британії Девід Девісі глава МЗС Борис Джонсон - прибічники "жорсткого" Brexit, у той час як прем'єр Тереза Мей воліла "м'який" вихід королівства з ЄС.

Нагадаємо, 12 липня уряд Мей представив свій план щодо Brexit, призначеного на 29 березня 2019 року. Мінфін Британії передбачив більше трьох мільярдів доларів, прораховуючи різні сценарії Brexit.