ЄС готовий змінити політичну декларацію про Brexit, але не угоду

07 лютого 16:01

Брюссель виключає можливість зміни тексту угоди.

 

Велика Британія і ЄС продовжать переговори щодо Brexit, але Брюссель виключив можливість внесення змін у раніше узгоджену угоду. Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер при цьому зазначив, що текст політичної декларації може бути змінений. Про це йдеться в заяві за підсумками сьогоднішньої зустрічі британського прем'єра Терези Мей і Юнкера в Брюсселі, передає "Радіо Свобода".

Текст політичної декларації можуть поміняти, "якщо це сприятиме тому, щоб британський парламент схвалив угоду про Brexit". Британія та ЄС погодили політичну декларацію 22 листопада.

Раніше Палата громад (парламент) висловила готовність схвалити угоду за умови, що Мей вдасться змінити домовленості з питання про кордон між Північною Ірландією та Ірландією. Неясно, чи зможуть задовольнити британських депутатів потенційні зміни в політичній декларації, а не в самому договорі.

Питання ірландського кордону є однією з ключових проблем угоди щодо Brexit. У Британії побоюються, що при застосуванні "страхувального плану", покликаного зберегти прозорий кордон між республікою Ірландією і Північною Ірландією, ЄС зможе продовжити нав'язувати Великій Британії свої митні норми. Така схема фактично унеможливлює вихід Північної Ірландії з митного союзу ЄС. При цьому вона є тимчасовою.

На 14 лютого в парламенті заплановано чергове голосування щодо Brexit. Поки кабінету Мей немає більшості для того, щоб схвалити угоду з ЄС.

Лідер опозиційних лейбористів Джеремі Корбін напередодні направив Мей лист, в якому пообіцяв підтримати уряд, якщо він пообіцяє зберегти членство Британії в митному союзі з ЄС і виконає ще ряд умов.

До Brexit залишилося менше двох місяців - Велика Британія має вийти з ЄС о 23:00 за Гринвічем 29 березня. Після цього починається 21-місячний перехідний період - до кінця 2020 року.

Безплідні маневри навколо проблеми виходу Великої Британії з ЄС радикально скоротили число можливих сценаріїв Brexit, на які сьогодні може розраховувати країна, по суті, не залишаючи британцям особливого вибору. Детальніше читайте в матеріалі Віктора Константинова "Менше одиниці" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".