Японський прем'єр-міністр шкодує про розміщення Росією ракет на Курилах

25 листопада 10:31

Курильські острови є невід'ємною частиною японської території, заявили в Токіо.

 

Розміщення російською стороною ракетних комплексів на Курильських островах гідно жалю, заявив прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе.

Як зазначає агентство Reuters, коментар глави японського уряду зроблено менш ніж за місяць до запланованого візиту президента до Японії, в ході якого повинен обговорюватися статус Курильських островів.

Виступаючи перед парламентом, Абе заявив, що чотири острови Південних Курил, які контролює РФ, є невід'ємною частиною японської території. Японська сторона, за його словами, направила по дипломатичних каналах, що подібні кроки несумісні з позицією Японії і гідні жалю.

Раніше прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що розміщення на Курильських островах російських ракетних комплексів має обґрунтування і не має вплинути на розвиток відносин між Росією і Японією.

У свою чергу, заявив міністр закордонних справ Японії Фуміо Кисида заявив, що Японія розгляне вжиття "відповідних" заходів у відповідь на розміщення російських ракетних комплексів на Курильських островах.

Японський міністр підкреслив, що "для того, щоб вирішити ці проблеми (розміщення озброєння), (сторони) повинні твердо вирішити питання північних територій", який, як заявив глава японського МЗС, є "однією з найбільших проблем".

Нагадаємо, Росія володіє чотирма островами Південних Курил як правонаступниця Радянського Союзу за підсумками Другої світової війни. Японія вважає, що ці острови належать їй. Територіальна суперечка досі заважає Токіо та Москві підписати формальний договір про мир.

У березні головний секретар кабінету міністрів Японії Есихидэ Суга заявив, що Токіо Москві висловив стурбованість з приводу планів РФ побудувати військово-морську базу на Курильських островах.