Японія прокоментувала військові навчання Росії на спірних Курильських островах

13 березня 15:34

Москва зміцнює свій військовий потенціал на чотирьох спірних островах.

 

Японський уряд повідомив Росії по дипломатичних каналах про те, що військові навчання РФ, що почалися у вівторок на півдні Курильського архіпелагу, неприпустимі, передає Defense blog з посиланням на джерело в Міністерстві закордонних справ Японії.

"Це було зроблено на рівні радника посольства нашої країни в Москві і було адресовано МЗС Росії", - сказав чиновник. "Навчання, як вже говорилося, допоможуть зміцнити російський військовий контингент на північних територіях. Це суперечить позиції нашої країни щодо цих островів і неприпустимо".

Москва зміцнює свій військовий потенціал на чотирьох спірних островах, розглядаючи їх в якості основного військового плацдарму на російському Далекому Сході.

Російські військові у вівторок почали навчання на Еторофу і Кунаширі, двох з чотирьох островів, які контролює Росія, на які претендує Японія. У навчаннях взяли участь близько 500 військовослужбовців з кулеметних та артилерійських підрозділів, у тому числі практикуючих запобігання висадки противника.

У навчаннях брало участь близько 70 видів військової техніки, включаючи основні бойові танки Т-72 і міномети.

Після закінчення Другої світової війни між СРСР і Японією мирний договір так і не був підписаний. У 1956 році між країнами була підписана декларація про припинення стану війни, з якої СРСР погодився переглянути належність деяких островів Південних Курил.

Японія досі наполягає на поверненні південних островів Курильської гряди - Ітурупа, Кунашира, Шикотана і архіпелагу Хабомаї - Росія, як правонаступниця СРСР, з цим не погоджується.

Як повідомлялося, Сіндзо Абе розглядає можливість укладення мирного договору з Російською Федерацією, якщо РФ передасть Японії два з чотирьох спірних Курильських островів Хабомаї і Шикотана.

Нагадаємо, 12 серпня Путін запропонував прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе до кінця поточного року укласти мирний договір без попередніх умов, а потім вирішувати спірні питання. Японія відмовила Росії підписувати документ без попередніх умов.