Японія і РФ домовилися про спільну господарську діяльність на Курильських островах

15 грудня 15:14

Поки не визначено, в якому вигляді буде вестися діяльність.

 

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе і президент РФ Володимир Путін погодили текст заяви про спільну господарську діяльність на Курильських островах.

Путін і Абе протягом 40 хвилин погоджували документ, який буде оприлюднений завтра, 16 грудня. У заяві буде говоритися про те, що Абе і Путін дають доручення розпочати консультації щодо узгодження умов, форм і сфер спільної госпдіяльності, передає Meduza.

Поки не визначено, в якому форматі вона буде вестися.

Помічник Путіна Юрій Ушаков заявив російському агентству "Интерфакс", що текст заяви готували експерти кілька тижнів, але не змогли скласти такий документ, який влаштує обидві сторони і додав, що господарська діяльність буде вестися на Курилах у відповідності з російським законодавством.

Раніше Сіндзо Абе заявив, що розміщення російської стороною ракетних комплексів на Курильських островах гідно жалю.

Нагадаємо, Росія володіє чотирма островами Південних Курил як правонаступниця Радянського Союзу за підсумками Другої світової війни. Японія вважає, що ці острови належать їй. Територіальний спір досі заважає Токіо та Москві підписати формальний договір про мир. Курильські острови - 56 островів між російським півостровом Камчатка і японським островом Хоккайдо, трохи опуклою дугою відокремлює Охотське море від Тихого океану.