Як Путін готується вічно правити Росією – The Economist

16 сiчня 15:00

Деталі похмурі, хоча план його конституційних змін навряд чи буде стратегією виходу. Але він не буде жити вічно.

 

На чому грає президент Росії Володимир Путін? 15 січня президент Росії застав зненацька спостерігачів за Кремлем. У своїй промові про стан справ він оголосив про радикальний перегляд російської конституції та референдум за запропоновані (поки дуже неясні) умови. За цією бомбою відразу пішла інша. Прем'єр-міністр Дмитро Медведєв подав у відставку разом з усім урядом. Журнал The Economist пише, що причини звільнення і заміни Медведєва маловідомим технократом залишалися загадкою.

Журнал пропонує почати з простого факту, щоб це зрозуміти. За останні 20 років путінський режим убив занадто багато людей і присвоїв занадто багато мільярдів, щоб переконати його в добровільній відмові від ефективної влади. За чинною конституцією, він не може знову балотуватися на посаду президента, після того, як термін його повноважень закінчиться у 2024 році. Тому кожен передбачав, що так чи інакше Путін буде дотримуватися правил, щоб залишатися в головному кріслі. Перші два строку повноважень Путіна на президентському посту тривали з 2000 по 2008 рік. Обмежений строком повноважень, він став прем'єр-міністром на чотири роки, протягом яких Медведєв обіймав посаду явно кастрованого президента. У 2012 році Путін повернувся на несподівано оновлений пост президента і був переобраний на другий термін у 2018 році.

Ми досі не знаємо відповіді. Ясно, що одним із варіантів є повернення Путіна на пост прем'єр-міністра. Аргументом на користь є заява про те, що нові домовленості, зроблять цю посаду більш важливою. З повноваженнями призначати кабінет (за умови підтвердження парламентом, який контролює путінська партія "Єдина Росія"). Інший, і більш ймовірний варіант полягає в тому, що Путін буде прагнути зберегти свою владу, продовжуючи очолювати потужний орган під назвою Державна рада. Путін вже сказав, що органу слід надати більше повноважень для управління країною.

Насправді деталі не мають великого значення.

Росія - це диктатура, що маскується під демократію. Твитнуть Поделиться

Успіхи Путіна на виборах багато в чому обумовлені багаторічним економічним зростанням і популярності його відновлення імперії радянської епохи. Але, можливо, цей успіх ще більшою мірою зобов'язаний державному контролю над телебаченням, забороні балотуватися кандидатам від опозиції, кооптації приручених опозиційних партій, а також арештів і залякуванням. Вбивство політичних опонентів жодним чином не сприяє справжній конкуренції за владу.

Незалежно від того, чи є Путін президентом, прем'єр-міністром, головою Державної ради або почесним головою Національної асоціації мостів (посада, через яку Ден Сяопін правил Китаєм багато років після відходу з більш престижних посад), має набагато менше значення, ніж це було б в умовах реальної демократії. Ніхто не знає, якою буде остаточна форма нової конституції. Путін, як і багато деспотів, може вирішити, що нова конституція означає відновлення існуючих термінів. Або, як Сі Цзіньпін зробив в Китаї у 2018 році – просто повністю відмовитися від строків. Сі навіть не спромігся провести референдум, просуваючи зміни, які дозволили йому безстроково правити Китаєм. Інша модель пропонується Казахстаном, де Нурсултан Назарбаєв пішов у відставку в минулому році - тільки для того, щоб залишатися лідером керівної партії та володарем титулу "Лідер нації".

Читайте також: Rzeczpospolita: Чому Путін змінив уряд Росії?

Колись США б виступили проти такого порушення правил. Але за Дональда Трампа це не так. Американський президент не приховує свого захоплення сильними людьми. Також навряд чи ЄС зробить більше, ніж просто заява.

Путін приклеює себе до трону. Твитнуть Поделиться

Путін наляканий зростаючим Китаєм і залежністю Росії від постачання газу. Світові автократи з цікавістю будуть стежити за подіями в Москві, щоб дізнатися, чи зможе Путін запропонувати їм корисні поради по розширенню свого власного правління.

Єдиною втіхою демократів у всьому світі є те, що навіть довічні правителі не живуть вічно. Твитнуть Поделиться