Як демократи можуть змінити зовнішню політику США - Reuters

08 листопада 15:54

Очікується, що демократи наполягатимуть на посиленні жорсткості у відносинах з Росією, Саудівською Аравією і Північною Кореєю.

 

Демократи використовують отриману в результаті проміжних виборів більшість у Палаті представників, щоб вплинути на зовнішню політику президента США Дональда Трампа. Вони будуть наполягати на посиленні жорсткості у відносинах з Росією, Саудівською Аравією та Північною Кореєю, пише агентство Reuters.

Демократ Еліот Енгель, який очолить Комітет закордонних справ Палати представників, сказав, що партія може почати процес авторизації застосування військової сили в Іраку і Сирії. Але в той же час він визнав, що з таких гострих питань, як Китай та Іран, демократи мало що можуть зробити, щоб змінити статус-кво. Будучи домінуючою партією в Палаті, демократи будуть вирішувати які законопроекти будуть розглядатися, і будуть грати велику роль у визначенні політики в області розподілу бюджетів.

"Я не вважаю, що ми повинні чинити опір чомусь тільки тому, що це просуває адміністрація Трампа. Але я переконаний, що ми зобов'язані проаналізувати політику і стежити за нею", - заявив Енгель.

Оскільки демократи, як і раніше, повинні будуть співпрацювати з контрольованим республіканцями Сенатом, щоб приймати закони, найбільший вплив демократичної більшості полягає в тому, що вони зможуть ініціювати слухання і, при необхідності, викликати свідків в суд, оскільки вони будуть очолювати комітети закордонних справ, збройних сил і розвідки.

Якими демократи бачать відносини з Росією

Демократи планують активізувати і розширити розслідування, пов'язане з втручанням Росії в американські президентські вибори 2016 року. З точки зору політики, демократична Палата представників буде наполягати на тому, щоб покарати Росію за втручання у вибори в США і за її діяльність, включаючи її агресію в Україні та участь у сирійській громадянській війні. Палата зможе наполягати на розширенні санкцій, включаючи заходи, спрямовані на суверенний борг Росії.

Як вплине вбивство Хашоггі на відносини з Саудівською Аравією

Скандал навколо вбивства саудівського журналіста американського видання Джамаля Хашоггі викликав напруженість у відносинах США і Саудівської Аравії. Палата представників, очолювана демократами, може поставити на голосування законопроект про скасування збройової угоди з Ер-Ріядом. Вона також може вжити заходів, щоб зупинити підтримку військової кампанії в Ємені.

Хоча Енгель, як і раніше, розглядає Саудівську Аравію як противагу впливу Ірану на Близькому Сході, він сказав, що Вашингтон повинен вимагати більшого. "Якщо саудити хочуть нашої підтримки, тоді вони повинні вирішити деякі проблеми, які нас турбують", - сказав він.

Чи хочуть демократи зближення з Північною Кореєю

Демократи стверджують, що вони сповнені рішучості отримати більше інформації про зустрічі Трампа і держсекретаря Майка Помпео з Кім Чен Ином, побоюючись, що Трамп настільки хоче укласти "відмінну операцію", що дасть занадто багато лідеру Північної Кореї.

Енгель планує закликати посадових осіб адміністрації надавати відомості про стан переговорів. Але демократи будуть акуратні, оскільки не хочуть, щоб їх розглядали як тих, що втручаються в дипломатію і заважають зусиллям щодо запобігання ядерної війни.

Читайте також: Росія песимістична з приводу відносин з США після перемоги демократів у Палаті представників - CNN

Чи можуть демократи повернути ядерну угоду з Іраном

Демократи були люті через те, що Трамп вийшов з ядерної угоди з Іраном, яку адміністрація Барака Обами уклала в 2015 році. Але вони мало що можуть зробити, щоб змінити політику, поки республіканці займають Білий дім.

У вівторок, 6 листопада, відбулися проміжні вибори до Конгресу США, під час яких була повністю переобрана Палата представників, а також 35 сенаторів зі 100. Крім того, були обрані 39 губернаторів штатів і територій, а в ряді штатів відбулися інші місцеві вибори, в тому числі і вибори мерів окремих міст. За попередніми даними, Демократична партія США вперше за вісім років повернула контроль над Палатою представників, а Республіканська партія зберегла перевагу в Сенаті.

Аналітики склали прогноз, яким чином вони вплинуть не тільки на американську демократію, але й на популістський і націоналістичний бум в глобальному масштабі. Адже на обох континентах кандидати-популісти надихалися риторикою Трампа "Америка перш за все". Стратеги вважають, що перемога демократів на виборах в нижню палату Конгресу не вплине на торгову війну між США і Китаєм та не зашкодить Трампу.