WPost показала брехню Трампа в інтерв'ю

28 листопада 16:57

Трамп зробив ряд помилкових чи неправдивих заяв.

 

У недавньому інтерв'ю виданню The Washington Post президент США Дональд Трамп зробив ряд помилкових чи неправдивих заяв. Видання підготувало розбір коментарів американського президента.

"Стіну на американо-мексиканському кордоні не побудували через демократів"

Будівництво стіни на південному кордоні США є одним з пунктів передвиборної кампанії Трампа. Він неодноразово заявляв про необхідність стіни "для захисту США від нелегалів".

Щоб прийняти законопроект про фінансування будівництва стіни, Трампу необхідно заручитися підтримкою шістдесяти сенаторів. Це означає, що всі республіканці і як мінімум дев'ять демократів повинні проголосувати за закон. Твердження, що демократи блокують будівництво стіни було б вірним у тому випадку, якщо б 51 сенатор від Республіканської партії підтримав ініціативу президента. Але це не так. Під час голосування в лютому закон підтримали лише 31 республіканець і 3 демократи.

"Вода і повітря в США наразі рекордно чисті"

Це неправда. "Закон про чисте повітря" 1970 року і його поправки, безумовно, вплинув на те, щоб повітря в США було чистіше, ніж в Китаї чи Індії. Але "рекордно чисте"? Ні. За даними Світового банку, викиди вуглекислого газу в атмосферу в США знизилися, але до 1996 року вони були ще нижче. У 1960 вони були в два рази нижче.

"Раніше у статтях говорили про глобальне похолодання, від якого людство вимре. Тепер говорять про глобальне потепління"

Найімовірніше, Трамп посилається на спекулятивну журналістику півстолітньої давності. На початку 1970-х років був період холодних зим, і деякі репортери склали два разом – вийшло п'ять.

Наприклад, The Washington Post у 1970-му році опублікувала статтю під назвою "Холодні зими – новий льодовиковий період", в якій попереджалося, що "найгірше може бути попереду". Журнал Time в 1974 році випустив матеріал "Ще один льодовиковий період?", в якому говорилося, що погодні аберації, які вони вивчають, можуть бути передвісником ще одного льодовикового періоду".

У будь-якому випадку, в той час наука ще не визначилася, що дозволяло журналістам обирати позицію.

У 2008 році вчені вирішили проаналізувати рецензовану літературу того часу. З'ясувалося, що статей з глобального похолодання значно менше, ніж про глобальне потепління. "Дослідження виявило лише 7 статей, що зазначають похолодання, в той час як статей про глобальне потепління було 42", - повідомили дослідники.

Тим не менш кліматичні скептики, в тому числі Трамп, цитують приклади поганої журналістики 1970-х років, хоча наразі докази впливу людської діяльності на зміну клімату широко визнані.

"Якби не погане управління лісовими господарствами, пожеж в Каліфорнії не було б"

Експерти стверджують, що лісові пожежі, що охопили Каліфорнію з 8 листопада, не були викликані поганим управлінням лісовими господарствами.

"Пожежі в Каліфорнії не почалися в лісі. Судячи з того, що я читав, загорання розпочалося з інших видів рослинності. Отже, мова про управління рослинністю на приватній власності людей", - сказав дослідник клімату Каліфорнійського університету Лєрой Вестерлінг.

Науковий консенсус полягає в тому, що величезну роль у розповсюдженні пожежі зіграла зміна клімату. Управління лісовими господарствами теж позначилося, але набагато меншою мірою. Трамп не вірить в те, що глобальне потепління є проблемою, незважаючи на єдність наукового співтовариства в цьому і доповіді його власної адміністрації.

"США втрачають 800 мільярдів доларів щорічно через торговий дефіцит"

Сполучені Штати не "втрачають" гроші через торговий дефіцит. Торговий дефіцит свідчить лише про те, що американці купують більше товарів в інших країнах, ніж іноземці купують у США. На торговий дефіцит також впливають макроекономічні фактори, такі як відносна сила валют і темпи економічного зростання.

Практично кожен економіст стверджує, що набагато важливіше зосередитися на загальній торгівлі та інвестиціях між країнами. Якщо загальна торгівля між країнами зростає, населення обох країн зазвичай виграє, незалежно від торгового дефіциту.

"Саудівська Аравія – союзник США, що інвестує в країну мільярди доларів. Вона може легко інвестувати $ 110 мільярдів, $ 450 мільярдів в короткий період часу. $ 110 мільярдів – у військову сферу. Росія і Китай хотіли б їх отримати, і вони отримають, якщо ми відмовимося"

The Washington Post неодноразово повідомляла, що ці цифри – фантазія.

Комерційні угоди, про які Трамп оголосив після поїздки до королівства в 2017 році, були переважно туманними. Причому більшість з імовірних угод були націлені на створення робочих місць в Саудівській Аравії, а не в Сполучених Штатах. Трамп стверджував, що вони принесуть 350 мільярдів доларів. Без пояснень цифра зросла до 450 мільярдів. Що стосується військових продажів на 110 мільярдів, то, згідно з конфіденційним документом, розглянутому виданням, більша частина продажів запланована на 2022 рік або пізніше.

"Німеччина має платити набагато більше ніж 1%... Більшість країн роблять для НАТО недостатньо. Вони повинні витрачати набагато більше грошей"

Існує два типи фінансування НАТО: пряме і непряме. Пряме фінансування, пов'язане з військовими операціями, обслуговуванням і діяльністю в штаб-квартирі, базується на валовому національному доході – загальному обсязі внутрішнього і зовнішнього виробництва, і регулярно коригується. США є найбільшою економікою в НАТО, й відповідно вносить найбільшу частку – близько 22%. На другому місці Німеччина – близько 15%.

Але Трамп говорить про непряме фінансування. З 2006 року кожен член НАТО зобов'язаний виділяти 2% ВВП на оборонні витрати. Під час саміту в 2014 році, присвяченого агресії Росії в Україні, члени альянсу зобов'язалися виконати цю умову до 2024 року.

В 2017 році тільки п'ять з 28 членів виділили на витрати на оборону більше, ніж передбачає директива НАТО, включаючи США з 3,5% ВВП.

Але важливо пам'ятати, що США є супердержавою з глобальними обов'язками по всьому світу, в тому числі в Азії. У Ісландії, наприклад, яка витрачає найменший відсоток свого ВВП на сферу оборони, навіть немає регулярної армії.

Німеччина витрачає 1,24% ВВП на оборону. Але відносність показника завдає шкоди країнам із сильною економікою. Греції вдалося виконати своє 2-відсоткове зобов'язання головним чином тому, що її економіка слабка.

Раніше повідомлялося, що Трамп може скасувати зустріч з Путіним через Азов. Президент США зазначив, що вирішальне значення для його планів буде мати звіт щодо інциденту, який зараз готує його команда з національної безпеки.