Ворожість росіян до України може побити рекорд часів останньої "газової війни"

03 жовтня 15:52

Перелом у сприйнятті сусідньої країни у росіян стався після березня 2014-го, паралельно з початком конфлікту між Україною і Росією.

 

55% росіян погано ставляться до України, що є одним з найвищих показників за останні роки.

Такі дані отримані в результаті всеросійського соціологічного опитування, проведеного у вересні, аналітичним центром Юрія Левади.

Примітно, що в попередні три роки кількість тих, хто позитивно сприймає Україну, коливалася між значеннями 65-80%. Спостерігається також зниження кількості тих, хто добре ставиться до українців, хоча їх все ще більше половини - у травні таких було 81% від усіх опитаних, у вересні - 61%. При цьому менше половини респондентів (39%) вважають Україну "закордоном".

Пікове значення негативного ставлення до України (62%) за останні 16 років припадає на січень 2009-го, коли черговий "газовий конфлікт" між двома країнами був у самому розпалі.

http://www.levada.ru

Різко погіршилося ставлення росіян до США і ЄС. Так, якщо на початку 2014-го Сполучені Штати позитивно сприймали 43% опитаних проти 44%, які дотримувалися протилежної думки. До вересня співвідношення суттєво змінилося - 17% до 73%.

Аналогічна динаміка спостерігається і для Євросоюзу - частка його прихильників серед росіян впала з 51% у січні до 19% на момент останнього опитування у вересні. При цьому тільки 16% опитаних зараз вважають, що Росії слід прагнути увійти в ЄС. Соціологи зазначають, що 15 років тому, в 99-му, таких людей було набагато більше - 65%.

Стабільно позитивно росіяни сприймають Білорусь: добре або дуже добре до цієї країни ставляться 83% респондентів. У той же час Грузію позитивно сприймають трохи менше половини росіян (47%).

Також варто відзначити, що кожен п'ятий росіянин (23%) переконаний у необхідності для Росії "будь-якими засобами, якщо буде потрібно - то й силою утримувати під контролем колишні республіки СРСР". Незгодні з таким твердженням 66% опитаних.

Опитування проведено 19 - 22 вересня 2014 року за репрезентативною всеросійською вибіркою міського і сільського населення. У ньому взяли участь 1600 осіб у віці 18 років і старше в 134 населених пунктах 46 регіонів країни. Статистична похибка даних цих досліджень не перевищує 3,4%.

Нагадаємо, згідно з іншим опитуванням Левада-Центр, в очах росіян українці передусім постають лицемірними і хитрими.!zn