ВООЗ повідомила про потроєння кількості хворих на кір в світі

13 серпня 13:10

Загальна кількість хворих досягла найвищої позначки з 2006 року. Найбільша кількість хворих на кір була зареєстрована в Конго, на Мадагаскарі і в Україні.

 

За перші шість місяців 2019 року кількість хворих на кір у світі в три рази перевищила рівень минулого року за аналогічний період. Про це йдеться в доповіді Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), передає DW.

Експерти організації підкреслюють, що кількість хворих на кір у світі неухильно зростає з 2016 року. У першій половині 2019 року кількість випадків зараження стала найвищою за останні 13 років. Мільйони людей по всьому світу знаходяться в зоні ризику, попереджає ВООЗ.

"У низці країн світу спалаху кору стали серйозним викликом для національних систем охорони здоров'я, багато людей померло від цієї хвороби або стали інвалідами", - наголошується в доповіді.

Найбільша кількість хворих на кір, за даними ВООЗ, у поточному році була зареєстрована в Конго, на Мадагаскарі і в Україні. Великі спалахи цього захворювання були також відзначені в низці африканських країн, а також у Таїланді, на Філіппінах і в Казахстані.

В європейському регіоні за перші шість місяців 2019 року було зафіксовано близько 90 тисяч випадків захворювання на кір. Це перевищило загальну кількість випадків захворювання за весь 2018 рік (84 462 випадки).

За даними українського МОЗ, в цілому з початку року на кір захворіли понад 56 тисяч українців - 26 748 дорослих і 30 113 дітей. Від ускладнень померли 18 людей. З початку спалаху влітку 2017 року на кір перехворіло майже 115 тисяч українців, для 39 з них захворювання виявилося смертельним.

Кір є дуже небезпечним вірусним захворюванням. Ліків від кору не існує, захистити від хвороби може тільки вакцинація. До того ж, у квітні Міністерство скасувало вікові обмеження на безкоштовну вакцинацію від кору, тепер отримати безкоштовну щеплення можуть дорослі і діти будь-якого віку.

Докладніше про європейську кризу захворюваності на кір і її наслідки для України читайте у матеріалі Ольги Скрипник "Територія кору" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".