Волкер назвав відключення Росії від SWIFT одним з можливих методів тиску

06 грудня 12:58

Дипломат зауважив, що це дорого коштуватиме і для Росії, і для інших країн, але така можливість посилення тиску має бути.

 

Російську Федерацію можуть відключити від міжнародної системи передачі фінансової інформації SWIFT, повідомив спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер. В інтерв'ю "Голосу Америки" він заявив про те, що такий варіант методу тиску на РФ розглядається.

"Це називають ядерною опцією, але вона залишається. Це дорого коштуватиме і для Росії, і для наших союзників. Але ми мусимо мати цю можливість, тому що ми не можемо допустити, аби Росія робила наступні агресивні кроки, як цей (напад на українські кораблі в Керченській протоці, - ред.)", - сказав Волкер.

У 2017 році повідомлялося про те, що компанія–правовласник програмного забезпечення для роботи зі SWIFT Finastra відмовилася працювати з російськими банками з санкційного списку.

Нагадаємо, що внаслідок атаки в районі Керченської протоки прикордонна служба ФСБ захопила три українських кораблі з 24 моряками на борту. Росія відмовилася визнати затриманих українців військовополоненими і заарештувала їх за нібито "незаконний перетин держкордону".

Росія не має міжнародно-правових підстав для кримінального переслідування українських моряків. Якщо у РФ є претензії у зв'язку з діями українських військових моряків, їх повинні пред'являти безпосередньо українській державі, але не шляхом організації індивідуального кримінального переслідування військовослужбовців.

Детальніше читайте в матеріалі Олександра Чалого та Олександра Малиновського "Визволення українських військових моряків: окремі міжнародно-правові аспекти" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".