Волкер назвав останню зустріч з Сурковим кроком назад

28 листопада 00:07

Тим не менш, американський дипломат вважає переговори з радником президента РФ важливими.

 

Спецпредставник США по Україні Курт Волкер заявив, що радник президента РФ Владислав Сурков в ході їх останньої зустрічі з врегулювання конфлікту в Донбасі, яка відбулася 13 листопада в Белграді, повернувся до позицій Кремля, озвученими на початку цього переговорного процесу.

"Третя зустріч стала кроком назад. Вони (Кремль) знову повернулися до свого вихідного пропозиції. Не знаю, яким буде їхній наступний крок. Можливо, це сталося з абсолютно іншим причинам і ніяк не пов'язане з Україною, а з тим, в якому стані відносини РФ і США. Можливо, це пов'язано з відсутністю двосторонньої зустрічі між президентом Путіним і президентом Трапом (у В'єтнамі на полях саміту АТЕС)", - сказав Волкер в інтерв'ю The Global Politico.

Американський дипломат також зазначив, що незважаючи на безрезультатність попередньої зустрічі, дискусії з російською стороною будуть продовжуватися.

"Подивимося, що буде на наступній зустрічі в грудні", - уточнив Волкер.

У той же час спецпредставник США по Україні вважає переговори з Сурковим важливими.

"Думаю, що в Росії рішення приймає тільки президент Путін. Але Сурков може комунікувати з ним. Це дуже важливо", - додав Вокер.

Нагадаємо, що раніше спецпредставник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер розповів про позицію США щодо розміщення миротворчої місії ООН в Донбасі.

Так, за його словами, американська концепція полягає у створенні "справжніх миротворчих сил ООН".

А це означає вільний доступ миротворців до всіх тимчасово окупованих територій на сході України, в тому числі до окупованого проросійськими бойовиками ділянці україно-російського кордону. А також відсутність у складі місії громадян РФ.

Крім того, за словами спецпредставника США, миротворці повинні володіти широким спектром функцій і мати великі повноваження в питанні забезпечення безпеки в зоні військового конфлікту.