Влада Росії зв'язала протести опозиції з іноземним втручанням у справи РФ

19 серпня 15:44

Протести в Москві тривають з середини липня.

 

У нижній палаті російського парламенту – Державній думі - з'явиться комісія по "боротьбі з іноземним втручанням" у внутрішні справи РФ. Таке рішення російські депутати прийняли на тлі акцій протесту прихильників опозиції проти недопуску незалежних кандидатів на вибори в Московську міську думу.

Російське державне агентство "РИА Новости", посилаючись на власні джерела, повідомляє, що в комісію увійшли 12 осіб на чолі з головою Комітету Держдуми з безпеки і протидії корупції Василем Піскарьовим.

Протести в Москві тривають вже більше місяця.

Акції протесту в російській столиці почалася 14 липня після того, як Мосміськвиборчком відмовився реєструвати кандидатами в депутати міської думи 18 незалежних кандидатів, у тому числі, соратників опозиціонера Олексія Навального. Формальною причиною відмови стало нібито невідповідність списків підписів, зібраних кандидатами, баз даних МВС.

Акції протесту в російській стліце почалася в неділю, 14 липня, після того, як Мосміськвиборчком відмовився реєструвати кандидатами в депутати міської думи 18 незалежних кандидатів, у тому числі, соратників опозиціонера Олексія Навального. Формальною причиною відмови стало нібито невідповідність списків підписів, зібраних кандидатами, з базами даних МВС.

27 липня поліція затримала в Москві понад 1300 людей, включаючи неповнолітніх, а також випадкових перехожих, які не брали участі у протестах. 3 серпня було затримано більше 1000 осіб. Через тиждень на вулиці Москви вийшли 50 тисяч осіб, близько 2400 з них були затримані.

Затримання супроводжувалися побиттям, у тому числі жінок і підлітків. Слідчий комітет РФ відкрив кримінальну справу про масові заворушення.

Активну участь у розгоні протестувальників брав колишній командир київського "Беркута" Сергій Кусюк, який зараз служить в російському "ОМОНі". США ввели проти Кусюка санкції за порушення прав людини.