Влада популістів в Італії створює небезпечний для ЄС прецедент - The Guardian

17 травня 18:59

Євроскептики можуть отримати владу над третьою економікою об'єднаної Європи.

 

Новий уряд Італії, який швидше за все буде сформований провдовж кількох наступних днів, створює ризикований прецедент для Брюсселя. Адже це вперше країна-засновниця Євросоюзу опиниться в руках популістичних сил, налаштованих проти союзу. З точки зору ЄС коаліція "Руху п'яти зірок" і правих радикалів з "Ліги" буде впертою і непердбачуваною, можливо навіть вибухонебезпечною. Проект їхнього "урядового контракту", який потрапив у пресу, передбачає створення "комітету порозуміння", який буде вирішувати очікувані суперечки, пише The Guardian.

В цілому домовленість радикалів має загрозливий вигляд. Обидві партії зменшили свою риторику проти ЄС під час виборчої кампанії, відмовилися проведення референдуму про участь Італії у єврозоні (власне, всенародні голосування щодо міжнародних угод заборонені конституцією країни). Але з наближенням до влади історичний євроскепсис "Руху п'яти зірок" і "Ліги" набирає обертів.

Амбітна версія проекту коаліційної угоди закликає переглянути угоди ЄС, механізми єврозони, скорочення італійських внесків у спільний європейський бюджет і скасування італійського державного боргу в розмірі 250 мільярдів євро. Лідери двох партій Луїджі Ді Маіо ("Рух п'яти зірок) і Маттео Сальвіні ("Ліга") швидко почали наголошувати, що проект угоди, який потрапив у пресу, був попереднім і що в новішій версії більшість пунктів, які стосувалися Європи, були відкинуті. Зокрема, вимоги щодо механізмів єврозони були усунуті, а заклики до змін в угодах ЄС і монетарній політиці - "позначені червоним кольором", що означає, що вони ще не узгоджені. Але проект угоди все одно закликає до обговорення пактів про стабільність і зростання в ЄС, перегляд влади Європарламенту, денонсації політики жорсткої економії і репатріацію "певних повноважень ЄС" країнам-учасницям.

Загальний тон певних припущень вказує на те, що новий уряд точно не відмовиться від своїх переконань, зокрема, як сказав впливовий член "Ліги" Лоренцо Фонтана, що "люди стоять вище економічних зобов'язань". Скаржачись на "необраних єврократів", лідер "Руху п'яти зірок" Луїджі Ді Маіо наголошував, що Італії час "продемонструвати сміливість змінити ситуацію".

Нова коаліція може також вступити в конфлікт з Брюсселем через плани зупинити імміграцію і заклики до скасування санкцій проти Росії. Але найбільше столиці ЄС тривожить бажання італійських політиків зменшити податки, збільшити соціальні виплати і роздувати бюджети, що може створити серйозні проблеми в єврозоні.

Найбільший страх Європи, а особливо єврозони, що Італія скотиться до економічного обвалу на зразок того, що стався у Греції в 2015 році з вини радикально лівого уряду, який відмовився від правил єврозони. Тоді Греція мало не вилетіла з простору єдиної валюти. Паралель, звісно, не дуже точна, оскільки "Ліга" і "Рух п'яти зірок", здається, не говорять про конфлікт з ЄС, до якого готовалася грецька партія Syriza. Але ЄС точно хотів би обійтися без італійської кризи в грецькому стилі.

Раніше видання Financial Times писало, що Італія може влаштувати кошмарний сценарій єврозоні. Ринки поки не нервують через італійську коаліцію популістів, але все дуже швидко може змінитися.

Вибори в Італії принесли перемогу лояльним до Росії і неприхильним до ЄС силам. Великим переможцем на італійських виборах називають президента Росії Володимира Путіна. Адже і "Ліга", і "Рух п'яти зірок", і Forza Italia Берлусконі прихильні до Кремля.