Військовий переворот в Судані: слідом за диктатором заарештували спікера парламенту

17 квiтня 15:32

Режим Башира правив країною 30 років.

 

У міжнародному аеропорту Хартума затримали голову парламенту Судану Ібрагіма Омара слідом за президентом Омаром аль-Баширом, якого усунули від влади в результаті військового перевороту, передає Al Hadath з посиланням на джерела.

Владу в Судані минулого тижня захопили військові, президент і низка чиновників - під арештом, створена тимчасовий військовий рада. Колишнього президента Судану Омара аль-Башира перевели у в'язницю, де його режим страчував дисидентів.

11 квітня в Судані військові усунули від влади президента Омара аль-Башира, який правив країною 30 років. Потім військові сформували Тимчасову військову раду, яку очолив Авад ібн Ауф.

Омар аль-Башир керував Суданом протягом 30 років. До влади він прийшов також в результаті військового заколоту; за час правління аль-Башира Судан перетворився на корумповану злиденну країну із розореною економікою, незважаючи на те, що володіє великими запасами нафти. Режим аль-Башира був дуже дружний з Кремлем, який може виявитися в програші у результаті військового заколоту – нещодавно Хартум пропонував Москві місце під військову базу на узбережжі Червоного моря.

Детальніше про кризу в Судані читайте в статті Івана Сагайдачного "Судан: нефть и кров на благодатній землі" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".