Військові навчання Росії націлені проти нових демократичних революцій - WP

14 вересня 13:43

У балтійських столицях підозрюють, що Москва хоче показати НАТО, наскільки дорого обійдеться захист союзників у регіоні.

 

Сьогодні Росія почала спільні з Білоруссю військові навчання, які будуть тривати тиждень. Сусіди-учасники НАТО і США будуть з тривогою спостерігати за ними. Але насправді ці навчання націлені проти головного страху Москви.

Про це сьогодні пише Washington Post, нагадуючи, що як тільки російське міністерство оборони назвало маневри "Захід", агенція Interfax оголосила, що частини Першої танкової армії РФ були перекинуті в Білорусь для маневрів.

В часи, коли напруга в дусі Холодної війни між Росією і НАТО відновилася, символізм назви навчань не лишився непоміченим. Колись блок Варшавського договору на чолі з СРСР використовував навчання "Захід", власне, для підготовки до війни проти західних країн. І завдання танкової армії полягало в тому, щоб прорвати лінії оборони НАТО, зокрема 300-тисячні війська США.

Сьогодні Росія знову повторила, що нібито нинішні маневри "мають суто оборонну природу і не націлені проти інших країн". За сценарієм навчань, Білорусь стала жертвою сепаратистського вторгнення, організованого трьома вигаданими країнами: Вейшнорією, Любенією і Весбасрією. Спостерігачі НАТО впізнають у них Польщу, Литву і Латвію.

Занепокоєння західних союзників було посилене очевидними розбіжностями між офіційними цифрами Росії щодо кількості залучених у маневрах сил, і підрахованої Заходом фактичної чисельнсоті. Москва говорить, що в навчаннях беруть участь 12700 солдатів і 680 зразків військової техніки, серед яких 138 танків. У свою чергу, на Заході порахували, що у навчаннях беруть участь 70-100 тисяч військових.

Російський президент Володимир Путін і його білоруський колега Олександр Лукашенко цього тижня з'являться на навчаннях. Це вказує на те, наскільки важливі вони для російського лідера, який поклявся недопустити початок "кольорових революцій", подібних до тих, які в 2014 році привели до влади прозахідний уряд в Україні.

Навчання також стануть демонстрацією армії, яку Путін перетворив у ефективну силу, яка останніми роками була відправлена в Сирію і Україну.

Легенда російсько-білоруських навчань говорить, що воєнізовані групи, пов'язані з Вейшнорією і підтримувані Заходом, перетнули білоруський кордон так само, як російські "зелені чоловічки" вторглися в Україну в 2014 році. Згідно з маневрами, російські сили повинні відрізати доступ бойових груп до моря і перекрити повітряний простір, щоб західна коаліція не змогла надати підтримку сепаратистам.

Західні чиновники в Балтії минулого тижня сказали, що вони вбачають у навчаннях "репетицію" військового захоплення Литви, Латвії і Естонії, а також перекриття доступу до Балтійського моря силам НАТО, щоб вони не змогли врятувати балтійських союзників. Також вони вважають, що у навчань є ще широка стратегічна мета - продемонструвати США і НАТО, наскільки дорого їм коштуватиме захист країн Балтії.

В Білорусі невеликі опозиційні групи бояться, що Москва може після маневрів залишити свої війська в їхній країні, щоб придушувати будь-які спроби повалити режим Лукашенка.

У міністерстві оборони Білорусі 13 вересня відзначили виключно оборонний характер навчань "Захід-2017" і пообіцяли, що всі російські військові, які беруть у них участь, залишать білоруську територію до 30 вересня. Президент Білорусі Олександр Лукашенко раніше також запевнив, що "вони не збираються ні на кого нападати". Хоча, за його словами, російсько-білоруське військове угруповання буде вчитися воювати, про всяк випадок.

Як будуть проходити навчання "Захід", міноборони Білорусі обіцяє звітувати щодня на брифінгах і прес-релізах. На цей захід акредитовано 280 журналістів, переважно іноземних ЗМІ, запрошені 80 спостерігачів, у тому числі з України та країн НАТО.