Висилка з Німеччини двох дипломатів РФ не вплине на нормандський саміт — Меркель

04 грудня 17:19

За словами канцлерки Німеччини, це питання двосторонніх відносин.

 

На думку канцлерки Німеччини Ангели Меркель, висилка з ФРН двох російських дипломатів не вплине на зустріч у нормандському форматі, яка запланована на 9 грудня. Однак Меркель має намір обговорити це з російською стороною під час саміту.

"Я не думаю, що цей випадок позначиться на зустрічі в нормандському форматі, там мова піде про Україну і про те, як нам просунутися вперед у мінському процесі. Але в питаннях двосторонніх відносин це, звичайно, подія... Ми, на жаль, не отримали активної допомоги від Росії в розслідуванні цього злочину", - заявила Меркель під час пресконференції в Лондоні на полях саміту НАТО.

За словами канцлерки, вона обговорювала "дипломатичний скандал" під час двосторонніх переговорів на саміті Північноатлантичного альянсу, і має намір поговорити про це під час нормандського саміту.

"Я побачуся з російським президентом на наступному тижні, я повідомлю йому. Ми здійснили ці заходи тому, що ми не спостерігали готовність Росії підтримати нас у розслідуванні цього вбивства", - зазначила Меркель.

4 грудня стало відомо, що Німеччина оголосила двох співробітників російського посольства персонами нон-ґрата, що пов'язано з розслідуванням вбивства громадянина Грузії в Берліні. Раніше повідомлялося, що у вбивстві чеченця з грузинським паспортом в Німеччині слідчі побачили слід Росії. Прокурори кажуть, що підозрюваний ні разу не заговорив під час допитів і "поводився як професіонал". Він приїхав у Німеччину за підробленим паспортом. У відповідь у Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що проведуть "комплекс відповідних заходів".

Нагадаємо, Київ, Берлін, Париж і Москва підтвердили участь лідерів чотирьох держав у "нормандському" саміті 9 грудня в столиці Франції.

Голова МЗС України Вадим Пристайко повідомив, що робочий варіант комюніке затвердили на початку вересня. За підсумками саміту лідери чотирьох країн повинні дати позитивну оцінку розведення військ на трьох ділянках та обміну утримуваними особами, а також схвалити продовження роботи в цих напрямках. Про зміну положень або черговості пунктів Мінських домовленостей не йдеться.

Детальніше про підготовку паризького саміту нормандської четвірки читайте у статті Костянтина Єлісєєва "Паризький саміт нормандської четвірки: врятувати Україну від стратегічної помилки" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".