Вірменія і Азербайджан провели переговори з питання Нагірного Карабаху

06 квiтня 08:45

В Азербайджані 11 квітня пройдуть вибори президента, а у Вірменії 9 квітня закінчиться другий, останній президентський термін Сержа Саргсяна

 

Європейський аналітичний центр EPC провів круглий стіл присвячений конфлікту Азербайджану з одного боку і сил Нагірного Карабаху і Вірменії з іншого, повідомляє DW.

Сторони також обговорили "чотириденну війну", бойові дії в якій відбулись 1-5 квітня 2016 року і вважаються найбільш масштабними після 1994 року.

"Ми ніколи не були так далекими від мирної угоди, як сьогодні. Можливість нової війни я вважаю понині дуже високою", - заявив Давид Шахназарян екс-депутат парламенту Вірменії.

Директор британського аналітичного центру LINKS Деніс Саммут бачить можливість прогресу в мирних переговорах. Для цього, за його словами, потрібні відповідні умови всередині Вірменії та Азербайджану, а також на міжнародному рівні.

В Азербайджані 11 квітня пройдуть вибори президента. Вони повинні були відбутися восени цього року, але діючий глава держави Ільхам Алієв переніс дату їх проведення. Оглядачі очікують, що Алієв знову буде переобраний і піде на свій четвертий термін, тепер вже не п'ятирічний, а семирічний.

А у Вірменії 9 квітня закінчиться другий, останній президентський термін Сержа Саргсяна. Однак і він, очікувано, залишиться при владі, завдяки конституційного референдуму 2015 року. Зміни Основного закону країни перетворюють Вірменію в парламентську республіку, де влада буде зосереджена в руках прем'єра, яким, швидше за все, і стане Саргсян.

Азербайджан відбив танкову атаку вірменської армії. За інформацією азербайджанського військового відомства, вірменська армія знову порушила угоду про припинення бойових дій на лінії зіткнення військ.

Україна не визнає незалежність Нагірного Карабаху. Українська сторона не визнає сертифікаційних документів про "незалежність" Нагірного Карабаху.