Вихід США з НАТО може призвести до поразки Альянсу у військовому конфлікті з РФ – IISS

28 травня 03:29

У IISS впевнені, що без допомоги США, НАТО не зможе швидко зібрати необхідні по силі війська, щоб успішно протистояти російським підрозділам у разі обмеженого військового конфлікту.

 

Більшість сценаріїв, які передбачають збройне неядерне протистояння НАТО та РФ без втручання США на боці Альянсу, закінчуються перемогою Москви, йдеться у новому матеріалі Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), який розглянув кілька прикладів подібних сценаріїв.

В одному з них російські війська раптовим ударом окупують Литву і пробивають "коридор" до Калінінграда за рахунок польської території. Оскільки і Литва, і Польща – члени НАТО, російська агресія змусить Альянс стати на захист цих країн. Проте, якщо операція, умовно названа "Східний щит", буде проводитися без допомоги та підтримки США, війська НАТО зіткнуться з багатьма проблемами, вважають аналітики інституту.

Так, НАТО не зможе швидко зібрати необхідні по силі війська, щоб успішно протистояти російським підрозділам. Враховуючи, що Москва кине на фронт найбільш боєздатні сили, в тому числі широко застосує танки, сили НАТО повинні мати у своєму складі танкові бригади та протипіхотні машини у відношенні 2:1, щоб відбити російський натиск і перейти у наступ. Але без США таку перевагу отримати недосяжно – маючи на увазі варіант повного розгрому литовської армії і сильних втрат польських ЗС інші члени НАТО разом із Канадою будуть мати лише 20 бригад, які умовно відповідають пропонованим вимогам.

Аналітики відзначають, що якщо взяти за даність можливість зосередження 50% бронетанкових сил НАТО протягом місяця, це все одно буде формування, еквівалентне тільки одному корпусу. Крім того, війська НАТО відчувають нестачу у далекобійної артилерії і системах ППО – значні наземні сили вимагатимуть в першу чергу прикриття від атак Росії з повітря.

"Обмежена протиракетна оборона великої дальності буде достатньою, щоб утримувати передові повітряні бази для НАТО, однак, не буде надлишку, щоб захистити наземний компонент, або критично важливу військову інфраструктуру, таку, як тилові командні пункти та логістику", – наголошується у дослідженні.

В цілому, у разі такого досить обмеженого збройного конфлікту (варіант полмомасштабной неядерної континентальної війни не розглядався) НАТО доведеться інвестувати у збройні сили від 288 до 357 млрд доларів за умови відсутності допомоги від США. Ряд можливостей, які надає американська армія, можуть бути замінені, проте інші є унікальними і їхня відсутність може стати причиною поразки у збройному конфлікті, стверджують в IISS.

Раніше заступник Міністра закордонних справ РФ Грушко 16 квітня заявив про повне припинення цивільної та військової ліній співпраці між Росією і НАТО. Російський дипломат у понеділок звинуватив НАТО у відмові "від позитивної порядку денного" у відносинах з Росією.

НАТО заморозив контакти з Росією в 2014 році після анексії Криму та початку військових дій на сході України.