Відмова Кремля помилувати Сенцова не означає припинення боротьби - Ягланд

27 червня 04:45

При цьому Ягланд зауважив, що нічого не знає про відмову Кремля на його прохання щодо помилування Сенцова.

 

Рада Європи продовжить свою роботу зі звільнення українських політв'язнів в РФ і бачить одним з методів деескалації конфлікту між Україною і Росією обмін ув'язненими з обох сторін, заявив генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд на літній сесії ПАРЄ у Страсбурзі, повідомляє Укрінформ.

"Мені здається, що настав час передати обом сторонам наступні тези: що необхідно припинити ескалацію напруженості, і одним з методів деескалації було б звільнення ув'язнених і надалі – обмін ув'язненими. В першу чергу, це питання я піднімав (в ході візиту до Москви – ред.) у зв'язку із паном Сенцовим, але також говорив про ситуацію щодо усіх інших ув'язнених з обох сторін. Я буду продовжувати цю роботу", – сказав він.

При цьому Ягланд зауважив, що нічого не знає про відмову Кремля на його прохання щодо помилування Сенцова, але навіть у цьому випадку здаватися він не збирається.

"Я не збираюся здаватися. Тому що мені здається дуже важливим, щоб обидві сторони робили зусилля для зниження напруженості, щоб припинити будь-яку форму військових дій, чи то на словах, чи з допомогою зброї, або гібридною війни", – сказав генсек.

Раніше стало відомо, що генсек Ради Європи подав офіційне прохання до президента Росії помилувати Олега Сенцова. "Документ був відправлений, чекаємо офіційного підтвердження дипломатичними каналами Росії", - йдеться в повідомленні. Як керівник РЄ, генсек вправі це зробити відповідно до Європейської конвенції з прав людини.

Прохання Ягланда прокоментував прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков, заявивши, що послання генсека РЄ не є підставою для будь-яких юридичних дій з боку РФ.

Нагадаємо, що 14 травня український режисер Олег Сенцов оголосив голодування в російській в'язниці. Він вимагає звільнити усіх українців-політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях. За словами Сенцова, якщо його вимоги не будуть виконані, він готовий померти.

Сенцова навесні 2014 року в окупованому Криму затримали співробітники ФСБ. Його етапували в Росію, де судили за сфабрикованим обвинуваченням в організації терактів і підпалі офісів партій на півострові. Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 25 серпня 2015 року виніс Сенцову обвинувальний вирок – 20 років колонії суворого режиму.