Вибух в метро Санкт-Петербургу: головне

05 квiтня 12:28

Український МЗС заявляє, що українські громадяни не постраждали під час теракту.

 

У метро Санкт-Петербурга прогримів вибух, в результаті якого загинули, щонайменше, 14 осіб. За даними МНС, від вибуху постраждало більш ніж 50 осіб. Повідомлялося також про виявлення на одній зі станцій ще одного вибухового пристрою.

Відразу після вибуху метро було повністю закрито, але вже вранці 4 квітня воно повністю відновило свою работу.

Що сталося?

Інформація про вибух на "синій" гілці в метро у Санкт-Петербурзі з'явилася в ЗМІ вдень 3 квітня. Повідомлялося, що вибух стався у вагоні на станції "Сінна площа", зазначалося, що двері вагона пошкоджено, а сама станція - сильно задимлена. Відзначалася наявність постраждалих. В той же час, за даними деяких ЗМІ, вибух стався на станції "Садова". За даними агентства "Інтерфакс" вибухів було відразу два, проте ця інформація не підтвердилася.

Практично відразу в мережі почали з'являтися відео- та фотоматеріали, зроблені очевидцями на місці трагедії, які не залишають сумнівів в тому, що вибух прогримів у вагоні метро та призвів до великої кількості постраждалих.

За словами очевидців, вибух стався в третьому вагоні складу, який від'їхав від "Сінної". При цьому, склад доїхав до наступної станції, де і почалася евакуація пасажирів. Деякі очевидці стверджують, що під час вибуху вибило люк в підлозі вагона.

Як повідомило агентство "Інтерфакс", з посиланням на власні джерела, в вагоні імовірно спрацював саморобний вибуховий пристрій з вражаючими елементами. Потужність вибуху склала 200-300 г в тротиловому еквіваленті. Пристрій, судячи з усього, було підірвано автономно або дистанційно, після того, як його залишили в вагоні складу, що прямує до станції "Технологічний інститут".

Тим часом "Фонтанка" повідомила про ще один вибуховий пристрій, знайдений на станції "Площа Повстання". Дану інформацію підтвердив Національний антитерористичний комітет.

Жертви

Наразі відомо, що в результаті вибуху загинули, щонайменше, 14 осіб - про це повідомила міністр охорони здоров'я РФ Вероніка Скворцова. Одразу після вибуху повідомлялося про десятки постраждалих, що отримали поранення переважно осколкового характеру.

Вранці 4 квітня Управління російського МНС по Санкт-Петербургу оприлюднило перелік постраждалих у теракті. У списку 51 особа, серед них чотири жінки, особи яких не встановлені. Громадянство постраждалих в списку не вказане.

Частину пасажирів вагона довелося витягати з понівеченого вибухом вагону за допомогою спецтехніки. Біля станцій метро Технологічний інститут і Сінна площа чергують машини швидкої допомоги. Для евакуації постраждалих також використовується гелікоптер.

Український МЗС заявляє, що українські громадяни не постраждали під час теракту, після того як українськи консул побував в лікарні, куди доставили постраждалих.

Заходи безпеки

У зв'язку з вибухом метро Санкт-Петербургу повністю закрито на вхід та на вихід з 15:40. Крім цього, в аеропорту "Пулково" введені підвищені заходи безпеки. Деякі ЗМІ повідомляють, що аеропорт закрито, проте в його прес-службі цю інформацію не підтвердили.

ЗМІ повідомляють, що правоохоронці перекрили Московський проспект біля станції Технологічний інститут.

Тим часом, Facebook активував функцію "Я в безпеці" для жителів Петербурга.

Крім цього, режим посилених заходів безпеки діє і в московському метро.

Реакція влади

Незабаром після трагедії президент РФ Володимир Путін заявив, що причини вибуху поки невідомі, і слідство розглядає дві версії "і побутові, і теракт". Пізніше він все ж назвав теракт пріоритетною версією. За фактом вибуху Слідчий комітет РФ завів кримінальну справу.

Генеральна прокуратура РФ назвала вибух у метро терактом, але пізніше уточнила, що поки кваліфікувати інцидент як теракт рано, оскільки спочатку необхідно виконати перевірку. За даними видання "Комерсант" Слідчий комітет все ж завів у зв'язку з вибухом справу за статтею 205 (Теркакт) і 223-1 (Виготовлення вибухових речовин і вибухових пристроїв) КК РФ.

Примітно, що відразу після вибуху деякі російські ЗМІ відключилися.

Як повідомив 5 квітня "Коммерсант", адміністрація президента РФ дала регіонам команду 8 квітня вивести людей на "мітинги проти тероризму". Передбачається, що демонстрації пройдуть у великих містах по всій країні, "особливо там, де пройшли акції протесту" 26 березня. Співрозмовник видання в одному з регіонів повідомив, що мітинг буде організовано "стандартним" способом, через мобілізацію бюджетників.

Підозрювані

Дві людини оголошені у розшук в рамках розслідування кримінальної справи про вибуху в метро Санкт-Петербурга. В правоохоронних органах зазначають, що один з них заклав вибуховий пристрій, який спрацював згодом у вагоні метро, другий - залишив бомбу на станції "Площа повстання".

Пізніше стало відомо, що вибух, за попередніми даними, здійснив терорист-смертник, його особистість встановлена. В епіцентрі вибуху в метро Петербурга знайшли тіло вихідця з Середньої Азії, але називати його "терористом" передчасно, повідомило джерело в правоохоронних органах. Другий чоловік, який підозрювався в причетності до теракту, добровільно з'явився в поліцію і заявив про свою невинність. Тим не менш, поки з ним працюють співробітники правоохоронних органів.

Зранку 4 квітня стало відомо, що на причетність до скоєння теракту перевіряють громадянина Росії Акбаржона Джалілова, 22 років. Він уродженець міста Ош в Киргизстані, але вже кілька років живе у Росії, встиг змінити кілька паспортів. В метро його зафіксували камери відеоспостереження, вже з'явилися орієнтування на підозрюваного.

У слідкомі РФ підтвердили, що саме Акбаржон Джалілов, за версією слідства, несе відповідальність за теракт. Так, експерти-криміналісти виявили генетичні сліди Джалілова на сумці, залишеній на станції метро "Площа Повстання", в якій знаходився вибуховий пристрій, який не спрацював.
Висновки генетичної експертизи і записи камер спостереження дозволяють слідчим вважати, що саме людина, яка здійснила теракт у вагоні, залишила вибуховий пристрій на станції "Площа повстання".
5 квітня російські силовики затримали за підозрою в сприянні терористичній діяльності шістьох громадян з республік Середньої Азії, які прибули в РФ, щоб працювати. Як повідомив слідчий комітет РФ, згідно з версією слідства, з листопада 2015 року з даний час підозрювані здійснювали вербування осіб для здійснення терактів, а також для залучення до діяльності організацій "Ісламська держава" і "Джебхат ан-Нусра". У той же час, в даний момент у следкома РФ немає відомостей про зв'язок і знайомстві затриманих з виконавцем теракту в метро Санкт-Петербурга.

Реакція міжнародного співтовариства

Після теракту президенту Росії зателефонував президент Сполучених Штатів Дональд Трамп і висловив свої співчуття про те, що трапилося. Трамп заявив, що для боротьби з тероризмом країни повинні працювати спільно.

Висловили своє співчуття Росії європейські лідери, серед яких генеральний секретар Ради Європи і виского комісар Євросоюзу. Своє співчуття Росії висловили і глави європейських держав, а також лідер Китаю Сі Цзіньпін.