Вибори в Європі: в Іспанії обирають парламент, а в Румунії президента

10 листопада 10:19

Іспанці знову очікують на протести в Каталонії.

 

В Іспанії в неділю, 10 листопада, вчетверте протягом останніх чотирьох років відбудуться парламентські вибори, а в Румунії в неділю пройдуть чергові вибори проходять президента.

Позачергові вибори в Іспанії призначили після того, як виконувач обов'язків прем'єр-міністра країни Педро Санчес закликав до проведення нових виборів, оскільки квітневі вибори 2019 року не допомогли залагодити протиріччя між партіями-конкурентками.

Як зазначає Deutsche Welle, соціологічні опитування не передбачають політичну стабільність в країні. Хоча соціалісти, найімовірніше, знову переможуть на виборах, абсолютної більшості в парламенті, що налічує 350 місць, жодна з партій не здобуде. Велика коаліція з Народною партією, на думку Санчеса, виключена. Загалом у виборах беруть участь п'ять партій.

Водночас у Каталонії прихильники незалежності регіону можуть перешкодити голосуванню, там все частіше стаються зіткнення сепаратистів і поліції. Експерти вважають, що це йде на користь правих партій, особливо ультраправої національно-консервативної "Вокс".

Що ж стосується виборів глави держави у Румунії, то за даними соціологічних опитувань фаворитом перегонів з великим відривом є чинний президент Румунії Клаус Йоганніс, який висувається на пост глави держави вдруге.

З 2013 року Йоганніс є членом Націонал-ліберальної партії, яка прийшла до влади в Румунії тиждень тому, після того як уряд, більшість у якому мала Соціал-демократична партія, отримав вотум недовіри в парламенті.

Загалом у президентських виборах 2019 року в Румунії беруть участь 14 кандидатів. Право голосу в країні мають 18,2 мільйона осіб. У разі, якщо жоден з претендентів на президентський пост не отримає в неділю абсолютної більшості голосів, 24 листопада має відбутися другий тур голосування. Очікується, що результати президентських виборів в Румунії будуть відомі в понеділок.