Вибори в ХДС: чи настав час відійти від курсу Меркель – The Atlantic

06 грудня 16:54

У п'ятницю відбудуться вибори голови партії ХДС.

 

У передвиборчій кампанії на посаду глави партії "Християнсько-демократичний союз Німеччини" (ХДС), яку протягом 18 років очолювала канцлер ФРН Ангела Меркель, найбільш часто використовується слово "зміни". Вибори, які пройдуть у п'ятницю в Гамбурзі, знаменують собою першу відкриту боротьбу за керівництво домінуючою партією в Німеччині. У той час як основні партії в ЄС важко опираються несподіваному підйому праворадикальних партій, амбітні члени ХДС зосередили свою увагу на дебатах про вектор розвитку партії та Німеччини в цілому, пише видання The Atlantic.

На пост претендують троє політиків – колишній суперник Меркель, її неофіційна спадкоємиця і молодий амбітний член її кабінету. Але заявляючи про політичне оновлення, вони ставлять себе перед вибором: втілити багатообіцяючі зміни або шанувати спадщину канцлера. Дискусія про те, що дала Німеччині політична діяльність Меркель, триває. Чи допомогла вона ХДС піднятися на нові електоральні висоти? Або ж вона послабила ідентичність своєї партії, відкривши двері для появи праворадикальної "Альтернативи для Німеччини" і зануривши ХДС у ту саму кризу, в якій перебувають їхні європейські колеги?

"Відкриті дебати в ХДС – це незвично. Кожен раз, коли лідер партії змінюється, це велика подія, оскільки це відбувається не так часто. На відміну від багатьох інших політичних сил, в ХДС все дуже стабільно", – заявив політолог Кільського університету Марсель Дірсус.

Зусилля щодо пошуку балансу між внесенням змін у політику партії і демонстрацією поваги до спадщини Меркель стали очевидними під час п'ятничного виступу кандидатів у Берліні. Кандидати – Фрідріх Мерц, Йенс Шпан і Аннегрет Крамп-Карренбауер більшою мірою були неконфліктними під час дебатів. Тим не менш, їх найбільш різкі випади стосувалися проблем з міграцією, що було найбільш спірним аспектом політики Меркель.

ХДС наразі стоїть перед таким же вибором, як і більшість європейських партій. Праві популістські партії починають втрачати популярність і інші політичні сили вирішують: або залишитися твердими у своїй позиції в надії, що частина виборців до них повернеться, або намагатися наслідувати праву риторику, намагаючись перемогти популістів у їхній власній грі.

Зараз складно спрогнозувати, хто переможе на виборах у п'ятницю. За опитуваннями ХДС Аннегрет Крамп-Карренбауер, яку часто називають "міні-Меркель" утримувала лідерство впродовж тривалого періоду часу. Але лідера будуть обирати 1001 делегат, а не тільки партійний склад. А Мерц отримав сильну підтримку від відвідувачів дебатів минулого тижня – можливо, не найбільш науковий показник, але, імовірно, більш промовистий. Більшість аналітиків сходяться в тому, що Шпан не буде лідирувати в гонці.

Новому лідеру ХДС доведеться знайти баланс між прагненням партії до новизни й 18 роками меркелізму, вимогами партії та пріоритетами широкого електорату. Головний аналітик інституту соціальних досліджень і статистики Forsa Петер Матущек сказав, що приблизно дві третини німців вважають, що ХДС повинна дотримуватися нинішнього центристського курсу, і тільки одна третина хоче бачити зрушення в бік правих поглядів.

29 жовтня стало відомо про те, що Ангела Меркель піде з посади голови Християнсько-демократичного союзу. Вона очолювала партію протягом 18 років. Потім Меркель заявила про те, що не більше не буде балотуватися на пост канцлера.