Вибори президента Казахстану призначили на 9 червня

09 квiтня 11:20

Токаєв вважає, що дострокові вибори президента Казахстану необхідно провести для того, щоб "зняти будь-яку невизначеність".

 

Тимчасово виконуючий обов'язки президента Казахстану Касим-Жомарт Токаєв у вівторок повідомив про те, що позачергові вибори глави середньоазіатської країни відбудуться 9 червня.

"Згідно з Конституцією, я прийняв рішення провести позачергові вибори президента Республіки Казахстан країни 9 червня", - сказав Токаєв в телезверненні. "Я радився з цього приводу з Єлбаси Нурсултаном Абішевичем Назарбаєвим, зі спікерами обох палат парламенту, прем'єр-міністром країни, погодив своє рішення з Конституційною радою, зустрічався з лідерами парламентських партій. Рішення про дострокові партіях важливе і необхідне".

Він додав, що дострокові вибори президента Казахстану необхідно провести для того, щоб зняти будь-яку невизначеність.

"До того ж, обстановка в світі змінюється далеко не в кращу для нас сторону. Ми повинні підтвердити спадкоємність, передбачуваність, стабільність нашої внутрішньої і зовнішньої політики", - додав він.

Офіс президента Казахстану також поширив указ про дострокові вибори.

"Призначити позачергові вибори президента Республіки Казахстан на 9 червня 2019 року. Центральної виборчої комісії Республіки Казахстан забезпечити організацію і проведення позачергових президентських виборів", - йдеться в тексті указу.

Як повідомлялося, Назарбаєв у прямому ефірі 19 березня у спеціальному зверненні до нації оголосив, що йде у відставку. 78-річний політик обіймав посаду глави держави з квітня 1990 року. Обов'язки президента тимчасово виконуватиме спікер Сенату Касим-Жомарт Токаєв. Назарбаєв після відставки продовжить очолювати Раду безпеки країни.

Детальніше про ситуацію, що склалася в Казахстані, читайте в статті Володимира Кравченка "Умовно-дострокове припинення" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".