Великобританія направила військових в афганську провінцію Гільменд

22 грудня 08:08

Невелика кількість військових фахівців були спрямовані на базу "Кемп Шорабак" в провінції Гільменд в якості радників.

 

Великобританія направила контингент в афганську провінцію Гільменд на тлі повідомлень про те, що таліби близькі до захоплення міста Сангін.

Британське міністерство оборони повідомило, що невелика кількість військових фахівців були спрямовані на базу "Кемп Шорабак" в провінції Гільменд в якості радників. Вони не будуть брати участь у бойових завданнях і будуть частиною великої команди НАТО.

Великобританія припинила бойові операції в Афганістані у минулому році, але близько 450 військових залишилися в цій країні, працюючи на допоміжних ролях.

Раніше з Афганістану стали надходити повідомлення, що стратегічно важливе місто Сангін в південній провінції Гільменд майже перейшов під контроль талібів. За словами представників руху "Талібан", бойовикам вдалося оволодіти більшою частиною міста і основними адміністративними будівлями.

У свою чергу глава адміністрації провінції Гільменд Миха Хан Рахімі стверджує, що місто поки ще в руках афганської влади.

Сангін протягом багатьох років залишався складним районом для забезпечували там порядок сил НАТО. Це пов'язано як з його значною роллю в афганському наркопроизводстве, так і з протиборством відразу декілька місцевих племен. За даними за 2010 рік, Британія втратила в Сангіні майже третину своїх військовослужбовців, загиблих у всій афганської кампанії з 2001 року.

Читайте також: The Times: Бойовики "Ісламської держави" захопили частину Афганістану

Раніше повідомлялося, що НАТО збереже свою військову присутність в Афганістані щонайменше до кінця 2016 року. Генсек НАТО підкреслив, що НАТО буде фінансувати збройні сили Афганістану. Це не тільки заради безпеки Афганістану, але й тому, що країни альянсу не хочуть, щоб ця країна знову стала "заповідником" терористів.

15 жовтня президент США Барак Обама офіційно оголосив, що армія США не піде з Афганістану. Він визнав, що армія Афганістану на сьогодні не така сильна, як було би треба, а ситуація досі лишається крихкою. Тому план з повного виведення американських військ доведеться відкласти.

За час війни в Афганістані, яка почалася в 2001 році проти руху Талібан, загинуло близько 3,5 тис. іноземних солдатів, зокрема, 2210 американців.