Великий друг України: чим запам'ятається сенатор Маккейн

26 серпня 17:17

Республіканець незмінно підтримував Україну та критикував агресивну путінську Росію.

 

У США на 82-му році життя помер сенатор від штату Арізона, голова Комітету Сенату з питань збройних сил Джон Маккейн. У липні минулого року у Маккейна діагностували гліобластому - злоякісну пухлину головного мозку. За два дні до смерті він відмовився від лікування.

Професійний військовий і впливовий сенатор, Маккейн підтримував Україну і критикував путінську Росію. Часто-густо діставалося і президенту США, його однопартійцю Дональду Трампу за "загравання" із диктаторами і тиранами Башаром Асадом, Володимиром Путіним і Кім Чен Ином. Колеги сенатора відзначали його патріотизм і вміння ставити інтереси Сполучених Штатів вище за власні.

Україна не повинна зійти з демократичного шляху розвитку

Сенатор Маккейн підтримував Україну задовго до Революції Гідності та російської агресієї, що вилилася в анексію українського Криму і вторгнення в Донбас. "Україна є дуже важливою для всього світу. Ваша країна не повинна зійти з демократичного шляху розвитку і допустити загрозу незалежності", - казав політик.

У 2013 році Маккейн висловлював стурбованість "повільною ерозією прав людини та збільшенням втручання Росії у справи України". І закликав президента США Барка Обами посилити підтримку євроінтеграційних прагнень українців.

"Ми тут... щоб підтримати право України змінити власну долю, вільно, мирно і демократично. І ваша доля знаходиться в об'єднаній Європі. Україна зробить Європу кращою, а Європа зробить Україну кращою!", - зазначав Маккейн, виступаючи на Майдані 15 грудня 2013 року.

Політик також вважав помилкою призупинення НАТО євроатлантичних прагнень України.

"Вірю, ми повинні були це робити (прийняти Україну до Альянсу - ред.). Попри те, що в Україні тоді були внутрішні проблеми. Це (відмова НАТО від тіснішої інтеграції з Україною в 2008 році - ред.) була помилка. Але думаю, вона ще може бути справлена", - додавав він.

Я не хочу, щоб у Криму думали, що ми їх залишаємо

Республіканець Джон Маккейн з перших днів окупації Криму Росією висловив свою підтримку територіальній цілісності та суверенітету України.

"Ми абсолютно не згодні з тим, що Володимир Путін має ліцензію на вторгнення на територію суверенної держави. Я не хочу, щоб у Криму думали, що ми їх залишаємо", - зазначав він, коментуючи перспективу запровадження санкцій США проти Росії після анексії півострова.

У країні-агресорі Маккейн разом із низкою інших американських чиновників був внесений у "дзеркальний" санкційний список Кремля, йому було заборонено в'їжджати на територію Росії.

Ми не зробили достатньо, щоб допомогти Україні. Ми повинні зробити набагато більше

З початком відкритої російської агресії проти України, американський політик неодноразово закликав допомогти Україні зброєю, зокрема летальною.

"Є багато речей, яких українці потребують просто зараз, коли Путін продовжує порушувати територіальну цілісність. Майже ганебно, як мало ми зробили досі. Ми зробили недостатньо, щоб допомогти Україні, ми повинні зробити набагато більше", - підкреслював він.

І критикував нерішучість Обами, називаючи "ганьбою". "Українців знищують вже зараз... І це ганебно, що Сполучені Штати Америки не дали зброю, якою ті могли б себе захистити", - зазначав сенатор.

Після приходу до влади Дональда Трампа, Маккейн разом з іншими сенаторами закликав його зайняти жорстку позицію щодо РФ і нагадав про необхідність надати Україні летальну зброю, зокрема протитанкові комплекси "Джавелин".

"Путін – це бандит, вбивця і агент КДБ. Давайте називати його тим, ким він є", - казав Маккейн. Він також неодноразово висловлювався за збереження і посилення санкцій, введених проти РФ за анексію Криму й агресію в Донбасі. А також брав участь у розробці відповідних законопроектів.

Угоди можуть бути успішними лише тоді, коли всі сторони хочуть миру

Критиці Маккейна піддавалися і Мінські угоди як такі, що заморожують війну в Донбасі і грають на боці президента РФ. "Угоди можуть бути успішними лише тоді, коли всі сторони дійсно хочуть миру. Але цілком зрозуміло, що Володимир Путін прагне до конфлікту, а ця угода - це просто час віддихатися", - додав політик.

На його думку, на переговорах у 2015 році Путіну вдалося "обдурити" їх учасників, зсунувши акцент з обговорення питання окупованої ділянки україно-російського кордону, через яку бойовики отримують російську зброю і паливо.

Критикував Маккейн і домовленості про припинення вогню в Донбасі, вважаючи їх неефективними – будь-які відповдіні домовленості підконтрольні РФ бойовики порушують за лічені години.

Мир через силу

Американський політик неодноразово критикував господаря Кремля, звинувачуючи президента Росії у тиранії і підтримці диктаторів у всьому світі, і заявляв про те, що росіяни заслуговують на кращого президента.

"Він (Путін – ред.) не піднімає репутацію Росії у світі. Він руйнує її. Він зробив Росію товаришем тиранів і ворогом пригноблених, їй не довіряють народи, які прагнуть зробити нашу планету більш безпечною, мирною і квітучою", - наголосив сенатор.

На його думку, зупинити агресію Кремля можуть лише демонстрація сили з боку країн Заходу і посилена допомога Україні.

"Спосіб зупинити Путіна - у старій фразі Рональда Рейгана (екс-президент США – ред.) "Мир через силу". Ми демонструємо власну силу, допомагаючи Україні. Ми пересуваємо сили НАТО в країни, що знаходяться поблизу - Польща, країни Балтії, Румунія та інші. І ось тут ми даємо зрозуміти Володимиру Путіну: ціна, яку він заплатить, буде набагато вищою, ніж ті цілі, які він ставить", - казав він.

Коментуючи можливе втручання РФ в американські вибори 2016 року, сенатор наголошував на тому, що це стало можливим завдяки тому, що ціна за агресивну зовнішню політику не була для Росії занадто високою.

"Нас не повинно дивувати, що Володимир Путін міг подумати, що він може влаштовувати всі серйозні кібернапади, спрямовані на нашу державу, коли він заплатив таку малу ціну за вторгнення в Україну, за анексію Криму, за підрив демократичних інститутів по всій Європі і, звичайно, за допомогу Башару Асаду (сирійському диктатору - ред.) знищувати цивільних осіб у Сирії", - додавав він.

Мама розповідала, що я народився, салютуючи американському прапору

Дід і батько політика були адміралами ВМС США. У 1958 році Джон Маккейн також закінчив Військово-морську академію і став льотчиком. Брав участь у В'єтнамській війні, у 1967 році був збитий і перебував у в'єтнамському полоні п'ять з половиною років, звільнившись у 1973.

У 1981 році Маккейн пішов у відставку з військової служби, а у 1982 році був обраний до Палати представників (нижньої палати) Конгресу США від Республіканської партії. У 1986 став губернатором Арізони і переобирався п'ять разів. На виборах 2008 року був кандидатом у президенти США від республіканців, але програв демократу Бараку Обамі.

"Обов'язок патріота - в тому, щоб шанувати настрої, що зв'язують в одне ціле всіх американців, які залишаються спадкоємцями та зберігачами благословенної свободи, яка століттями зберігалася завдяки крові, пролитої героями", - писав він у своєму творі "Мета, яка важливіша за будь-кого з нас".

Свій п'ятирічний полон він називав "боргом, виконаним з метою збереження честі Америки". Тему патріотизму політик також підіймав у творах "Віра батьків", "За що варто боротися", "Чому мужність має значення" і "Характер – це доля".