Велика Британія закликає переглянути рішення про повернення РФ в ПАРЄ

05 серпня 17:30

Керівник британської делегації в ПАРЄ закликав переглянути рішення після застосування сили щодо демонстрантів у Москві.

 

Глава британської делегації в ПАРЄ Роджер Гейл заявив, що необхідно переглянути повернення Росії до ПАРЄ через затримання і побиття демонстрантів у Москві. Його звернення на своїй сторінці в Facebook оприлюднив постійний представник Великобританії в Раді Європи Крістофер Івон.

"Телебачення показує, що методи, які використовуються для "підтримання порядку" під час підготовки до виборів у місцеві органи влади у Москві, неспіврозмірні будь загрозу громадському порядку. Жорстокість, з якою кийки використовуються людьми, які можуть або не можуть бути звичайними поліцейськими, однозначно вкрай неприпустима у будь-якому цивілізованому суспільстві", – заявив Гейл.

Він підкреслює, що Росія порушує Конвенцію про права людини.

"Реакція на мирні демонстрації чітко показує, чому переважна більшість членів делегації парламенту Великої Британії продовжував чинити опір відновлення прав російської делегації і підтримала збереження санкцій до такого часу, коли Росія буде мати намір і буде здатна дотримуватися положень Конвенції", – сказав Гейл.

Він додав, що кілька тижнів тому ПАРЄ проголосувала за відновлення прав РФ, "але вже зрозуміло, що Росія не має наміру виконувати свої зобов'язання і підкорятися стандартам ПАРЄ".

"Я сподіваюся, що Комітет міністрів розгляне це питання у вересні і нам потрібно буде повернутися до нього, коли ПАРЄ збереться на останнє пленарне засідання на початку жовтня. Картини, які ми спостерігали, є неприпустимими і нечуваними", – заявив глава британської делегації в ПАРЄ.

Акції протесту в російській столиці почалася в неділю, 14 липня, після того, як Мосміськвиборчком відмовився реєструвати кандидатами в депутати міської думи 18 незалежних кандидатів, у тому числі, соратників опозиціонера Олексія Навального. Формальною причиною відмови стало нібито невідповідність списків підписів, зібраних кандидатами, з базами даних МВС.

27 липня поліція затримала в Москві понад 1300 людей, включаючи неповнолітніх, а також випадкових перехожих, які не брали участі у протестах. 3 серпня були затримані понад 800 осіб.

Затримання супроводжувалися побиттям, у тому числі жінок і підлітків. Слідчий комітет РФ відкрив кримінальну справу про масові заворушення.

Нагадаємо, у ніч на 25 червня ПАРЄ зняла санкції з делегації Росії без будь-яких додаткових умов. Наступного дня ПАРЄ відновила права російської делегації у повному обсязі.

При цьому РФ не виконала жодної умови для повернення до організації. Не деокупувала українські Крим і Донбас, не звільнила українських політв'язнів і військовополонених моряків.

1 липня комітет Верховної Ради у закордонних справах порекомендував парламенту призупинити участь постійної делегації у роботі Парламентської асамблеї Ради Європи до отримання висновків Венеціанської комісії.

Також українська та грузинська делегації оскаржили рішення про повернення РФ до ПАРЄ, а делегація України відмовилася від участі в роботі ПАРЄ і попросила Верховну Раду терміново розглянути це питання. Депутати поставили перед президентом Володимиром Зеленським і МЗС питання про доцільність участі в інших органах Ради Європи.

Польща, Литва, Латвія, Естонія, Україна, Словаччина, Грузія, Швеція та голова делегації Великої Британії планують підготувати спільну резолюцію в ПАРЄ проти повернення делегації Росії.

Докладніше про проблеми ПАРЄ після відновлення статусу РФ читайте у матеріалі Володимира Кравченка "Яка Рада, така й порада" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".