Велика Британія виділить 18 мільйонів фунтів на боротьбу з фейковими новинами у Східній Європі

09 липня 21:59

Кошти на боротьбу з дезінформацією будуть направляти протягом трьох років.

 

Лондон посилить протидію фейковим новин та дезінформації в Східній Європі, а також підтримає незалежні ЗМІ на Західних Балканах. На це Велика Британія виділить 18 мільйонів фунтів. Про це повідомив міністр закордонних справ Великої британії Джеремі Хант.

Кошти на боротьбу з дезінформацією будуть направляти протягом трьох років, повідомляє Netfreedom з посиланням на сайт британського уряду, передає УНН.

18 мільйонів фунтів, які Британія виділяє на боротьбу з фейковими новинами, – це частина п'ятирічних зобов'язань на підтримку незалежних ЗМІ в Східній Європі та Центральній Азії. Загальна сума зобов'язань становить 100 мільйонів фунтів.

За словами міністра, тільки 10% (дані нового дослідження Freedom House) населення світу має доступ до вільних ЗМІ, а це означає, що фейкові новини і дезінформація продовжують підривати і дестабілізувати суспільство.

"Сьогоднішнє оголошення про фінансування допоможе журналістам, які працюють в деяких найбільш репресивних суспільствах, та посилить боротьбу проти фейкових новин. Моя мета – співпрацювати зі своїми колегами, щоб узгодити способи захисту свободи ЗМІ і протидіяти тим, хто зловживає", – додав Джеремі Хант.

В повідомленні британського уряду також наголошується, після інциденту в Солсбері (справа з отруєнням Скрипалів – ред.), Британія стала світовим лідером у боротьбі з дезінформацією. Нещодавно в країні для державних службовців та громадського сектору запустили тренінг з протидії дезінформації. Ним вже зацікавилися інші країни.

Інтернет-тролі, імовірно пов'язані з російськими спецслужбами, протягом останніх років поширювали в соціальних мережах і на інших майданчиках фейкові новини про різні події у Великій Британії. Про це йдеться в розслідуванні цифрової лабораторії Atlantic Council, яка спеціалізується на виявленні дезінформації в інтернеті, повідомляє The Guardian.

Як стверджується в розслідуванні, для поширення дезінформації використовувалися близько 30 платформ на 9 мовах.

Серед найбільш "гучних" фейків – повідомлення про те, що противники Brexit готують змову з метою вбивства Бориса Джонсона (у минулому міністра закордонних справ Великої Британії, нині провідного кандидата на пост прем'єра і голови Консервативної партії, прихильника виходу з ЄС), а також щодо замаху на Сергія і Юлію Скрипаль в Солсбері причетне угрупування "Справжня ІРА", яке нібито доставила в місто компоненти отрути "Новачок".